Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 14:01

Γιατί οι Μακεδόνες δεν έρχονται στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Γιατί οι Μακεδόνες δεν έρχονται στη Μεσσηνία

Το τριήμερο από 27 έως 29 Μαρτίου 2015 ο Δήμος Καλαμάτας προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.

Ποια ήταν τα πραγματικά αποτελέσματα εκείνης της προβολής; Μια τεράστια τρύπα στο νερό, αφού δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μμεταβολή ούτε οι ταξιδιωτικές ροές ούτε το εμπόριο μμεταξύ των δύο περιοχών. Οι μόνοι που βγήκαν κερδισμένοι επικοινωνιακά ήταν οι πολιτικοί, που συμμετείχαν σε εκείνη την αποστολή και εξασφάλισαν δωρεάν προβολή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Μεσσηνίας.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά στο θέμα της προβολής, συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρη Καραλή, που δηλώνει ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της μονοκαλλιέργειας του εγχώριου τουρισμού και γι’ αυτό ο νομός πρέπει να απευθυνθεί στη διεθνή αγορά. Ο Δήμος Καλαμάτας, όμως, έχει αντίθετη άποψη και γι’ αυτό θα επαναλάβει το «πείραμα Νίκα», επιχειρώντας να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των 17,3 εκατ. εγχώριων διανυκτερεύσεων, αντί να στοχεύσει στην πίτα των 95,1 εκατ. διανυκτερεύσεων αλλοδαπών ταξιδιωτών.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, και η νέα προσπάθεια προβολής του Δήμου Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία θα αποτύχει, επειδή, μεταξύ άλλων, ο προορισμός της Μεσσηνίας δεν είναι ανταγωνιστικός. Μια έρευνα για τα αεροπορικά ταξίδια (οικονομική θέση με επιστροφή) και οδικά ταξίδια (διόδια και βενζίνη) στο Διαδίκτυο αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα, που θα προβληθεί ο Δήμος Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 3 πτήσεις που συνδέουν τις δύο πόλεις με φθηνότερο εισιτήριο 278 ευρώ, ενώ το οδικό ταξίδι κοστίζει 286 ευρώ. Την ίδια εβδομάδα, υπάρχουν από Θεσσαλονίκη για Ηράκλειο 17 πτήσεις με φθηνότερο εισιτήριο 148 ευρώ και 9 πτήσεις για Χανιά με εισιτήριο από 140 ευρώ. Όμως, δεν ανταγωνίζεται μόνο η Κρήτη τη Μεσσηνία. Το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ο επιβάτης μπορεί να ταξιδέψει σε 73 προορισμούς 27 χωρών. Φθηνότεροι προορισμοί από τη Μεσσηνία είναι, μεταξύ άλλων, η Μάλτα (69 ευρώ), η Πάφος (88 ευρώ), η Λάρνακα (110 ευρώ), η Ρώμη (197 ευρώ), η Βαρσοβία (199 ευρώ), το Λονδίνο (226 ευρώ), η Μπολόνια (232 ευρώ), η Κολωνία (240 ευρώ), η Βιέννη (247 ευρώ), το Ντόρτμουντ (253 ευρώ), το Μιλάνο (255 ευρώ) και το Ντίσελντορφ (258 ευρώ). Τα συμπεράσματα δικά σας.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνεργασίες στο Μαξίμου και στα... απάτητα βουνά