Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 14:38

Καλαμάτα: Φιλοξενία επισκεπτών µε κλειστά τα μαγαζιά

Γράφτηκε από τον

Καλαμάτα: Φιλοξενία επισκεπτών µε κλειστά τα μαγαζιά

Την Κυριακή που μας πέρασε κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο «Vasco Da Gama». Οι επιβάτες του, που πήγαν βόλτα στο κέντρο της πόλης, βρήκαν -όπως συμβαίνει πάντα τις Κυριακές- όλα τα εμπορικά καταστήματα κλειστά.

Πριν σχολιάσω οτιδήποτε, περίμενα δυο-τρεις μέρες μήπως αξιωθεί κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους να ασχοληθεί με την υπεροψία, με την οποία αντιμετωπίζει η Καλαμάτα το θέμα της κρουαζιέρας. Τελικώς, αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει ίχνος υπεροψίας, αλλά πλήρης αδιαφορία για την κρουαζιέρα, αφού ούτε ένας φορέας δεν έβγαλε ανακοίνωση για το κρουαζιερόπλοιο «Vasco Da Gama». Για αυτό δεν πληροφορηθήκαμε ποτέ ούτε αν η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη ούτε πόσοι ήταν οι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο. Προσωπικά, δεν γνωρίζω αν υποδέχτηκε κάποιος τους επιβάτες ή αν αιφνιδιάστηκαν όλοι, επειδή έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ο Δήμος Καλαμάτας υποδεχόταν 38.500 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων τον χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, κανένας δεν γνωρίζει πότε θα επικαιροποιηθεί το master plan του λιμανιού της Καλαμάτας και, άρα, κανένας δεν γνωρίζει ούτε αν υπάρχει προοπτική να δένουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια στο μέλλον, ούτε αν τελικώς το λιμάνι θα γίνει μαρίνα για μεγάλα γιοτ.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές, αν και η πόλη φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες χειμώνα-καλοκαίρι, επειδή ο τοπικός σύλλογος δεν θέλει να αλλάξει το ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας των μαγαζιών. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους εμπόρους να θεωρούν αποτυχημένη τη φετινή θερινή τουριστική σεζόν, επειδή προφανώς πιστεύουν ότι η προσέλκυση επισκεπτών είναι «αρμοδιότητα» μόνο των ξενοδόχων και των εστιατόρων. Στην πραγματικότητα, η ελκυστικότητα μιας πόλης είναι υπόθεση όλων των κοινωνικών εταίρων. Αν κάθε κλάδος ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, το σπιράλ της οικονομικής καθόδου θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη κατάρρευση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, μια πόλη που θέλει να είναι τουριστική, δεν μπορεί να θυμίζει χωριό Ποτέμκιν κάθε Κυριακή, επειδή ο τοπικός εμπορικός σύλλογος πιστεύει ότι οι επισκέπτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν προϊόντα. Οι επισκέπτες μιας πόλης παντού και πάντα δαπανούν χρήματα όταν βρουν τα καταστήματα ανοιχτά. Αν βρουν καταστήματα κλειστά, προφανώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους σε άλλες περιοχές με μαγαζιά ανοιχτά.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιατί οι Μακεδόνες δεν έρχονται στη Μεσσηνία