Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 14:18

Από τα μερομήνια στην... επίπεδη Γη

Γράφτηκε από τον

Από τα μερομήνια στην... επίπεδη Γη

Η Μεσσηνία, σε μεγαλύτερο βαθμό από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις δύο παραδοξοτήτων, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τις γνωστές πολιτικές συνταγές: α) Το δημογραφικό παράδοξο της μείωσης του πληθυσμού όταν βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο χάρη στην αύξηση του εισοδήματος και β) το παράδοξο της αύξησης των αντιεπιστημονικών θεωριών, ενώ αυξάνεται ο πλούτος των γνώσεων.

Ενώ όμως το δημογραφικό παράδοξο είναι μετρήσιμο, κανένας δεν γνωρίζει ούτε πόσοι Μεσσήνιοι, Έλληνες και Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, ούτε πόσοι θα αρνηθούν αύριο τη δημόσια εκπαίδευση, όπως αρνούνται σήμερα τα εμβόλια. Στη Γερμανία, ήδη η ακροδεξιά οργάνωση Reichsbürger παροτρύνει τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ρεπορτάζ του βαυαρικού ραδιοφώνου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βγάλτε όλα τα παιδιά από τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, προτιμήστε τους τοκετούς στο σπίτι. Πρόκειται για την επιβίωση του λαού σας και την απελευθέρωση της χώρας σας», λέει μια ανάρτηση στο Telegram που έχει προβληθεί πάνω από 70.000 φορές. Μια άλλη ανάρτηση από ένα κανάλι που μοιράζεται περιεχόμενο της Reichsbürger, καλεί τα παιδιά να διδάσκονται στο σπίτι, ώστε να μην «τα εκθέτουν σε κρατική κατήχηση». Σε άλλες αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο, οι παιδικοί σταθμοί αναφέρονται ως «παιδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» και τα σχολεία ως «τόποι πλύσης εγκεφάλου».

Βεβαίως, στη Μεσσηνία δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτά τα άκρα, αλλά ένα πέρασμα από τα κοινωνικά δίκτυα μια τυχαία μέρα είναι αρκετό, για να διαπιστώσουμε ότι ανθούν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας που, μεταξύ άλλων, αποδίδουν όλες τις πυρκαγιές σε οικονομικά συμφέροντα ομίλων που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και όλους τους πρόωρους θανάτους στα εμβόλια για την Covid-19. Υπενθυμίζουμε ότι παλιότερα, πριν τις ανεμογεννήτριες, τις φωτιές τις έβαζαν πάντα είτε οικοπεδοφάγοι είτε Τούρκοι μυστικοί πράκτορες. Εννοείται ότι και τότε, όπως και τώρα, έκαναν μεγάλη καριέρα τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι πολιτικοί, που φλέρταραν τους συνωμοσιολόγους. Αντιθέτως, όποιος τόλμησε να αμφισβητήσει τα μερομήνια και τις προφητείες του Παΐσιου βρέθηκε αντιμέτωπος με χιλιάδες φανατικούς πιστούς. Για αυτό ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιστήμονες αποφεύγουν να αμφισβητήσουν ανοιχτά και ξεκάθαρα τόσο τις θεωρίες συνωμοσίας όσο και τους κάθε λογής «παλαιοημερολογίτες», που θεωρούν ότι εκφράζουν τη μία και μοναδική πολιτική αλήθεια.

Η στάση αυτή της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας παρέχει στις δυνάμεις του σκότους τον ζωτικό κοινωνικό χώρο που χρειάζονται, για να πολλαπλασιαστούν και να επιτεθούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε κάθε δομή που δημιούργησε ο Διαφωτισμός. Εννοείται ότι παντού και πάντα ο εχθρός των σκοταδιστών είναι ο Ορθός Λόγος και η Επιστήμη, που γεννήθηκαν στη Δύση. Για αυτό και στη Μεσσηνία, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι εχθροί της ανοιχτής κοινωνίας είναι φίλα προσκείμενοι των αυταρχικών καθεστώτων, που θεωρούν παρακμιακή τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι μισαλλόδοξοι σκοταδιστές θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους άλλους και πιστεύουν ότι έχουν αποστολή να αποδείξουν ότι η Γη είναι… επίπεδη, μαύρη, κόκκινη ή πράσινη.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 14:21