Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 11:48

Άλλα λέει η Eurostat για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλα ο Δ. Πτωχός

Γράφτηκε από τον

Άλλα λέει η Eurostat για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλα ο Δ. Πτωχός

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων η Eurostat δημοσίευσε τον στατιστικό άτλαντα του 2024. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το χάσμα που χωρίζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη μέση Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η «Ε» δημοσίευσε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το μέσο πρωτογενές εισόδημα ανά κάτοικο σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS) στην Ε.Ε. είναι 20.700 ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 11.200 ευρώ. Επίσης, το μέσο πραγματικό ΑΕΠ μεταξύ του 2012 και του 2022 στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 17%, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο κατά 3,6%. Τέλος, η παραγωγικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μόλις στο 38% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Οποιοσδήποτε ταπεινός αιρετός, που ενδιαφέρεται για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου του, διαβάζοντας μόνο αυτά τα στοιχεία θα καλέσει τους συνεργάτες του και θα τους πει να στρωθούν στη δουλειά, γιατί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν αυξάνεται η παραγωγικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι μόλις στο 38% του μέσου όρου της Ε.Ε. Τι έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός; Αγνόησε πλήρως τα αδιαμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία και, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε δυναμικά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη και τεχνολογική καινοτομία». Στην ομιλία του, ο κ. Πτωχός, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, είπε μεταξύ άλλων: «Επενδύουμε σε πιο έξυπνες, πιο πράσινες και πιο καινοτόμες επενδύσεις, διασφαλίζοντας τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση των πολιτικών μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής μας».

Ουσιαστικά, ο κ. Πτωχός εξαπέλυσε ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς στοιχεία, χωρίς στόχους και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Τα στελέχη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως πάντα με ευγενικά χαμόγελα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το άδοξο σβήσιμό τους. Οι τοπικοί άρχοντες, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν την ευρωπαϊκή ευγένεια, πιστεύουν ότι ξεγέλασαν την Ε.Ε. και επιστρέφουν στην Ελλάδα, για να συνεχίσουν το μέτρημα των ψήφων. Αν ο κ. Πτωχός έχει κύριο στόχο την επανεκλογή του, δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Αν όμως θέλει πραγματικά να προσφέρει στον τόπο, πρέπει να σταματήσει τη ρίψη επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και να θέσει μετρήσιμους και επαληθεύσιμους στόχους. Έτσι κι αλλιώς, ο απολογισμός του πραγματικού έργου του κ. Πτωχού θα γίνει στην απογραφή του 2031, γιατί οι άνθρωποι πάντα ψηφίζουν με τα πόδια, επιλέγοντας να ζήσουν σε Περιφέρειες που μετρούν το βιοτικό επίπεδο. Οι Περιφέρειες που μετρούν μόνο το πολιτικό κόστος αργά ή γρήγορα καταρρέουν.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μία ΔΕΥΑ σε κάθε νομό για ύδρευση και άρδευση