Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 21:11

Ανέφικτος στην Καλαμάτα ο περιορισμός των ΙΧ

Γράφτηκε από τον

Ανέφικτος στην Καλαμάτα ο περιορισμός των ΙΧ

Το σύστημα μετακινήσεων και μεταφορών στην Καλαμάτα, όπως και σε όλες τις περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας, ευνοεί τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων (ΙΧ) σε βάρος της δημόσιας συγκοινωνίας, επειδή δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία ούτε με τα προάστια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ούτε με τους οικισμούς της Μεσσηνίας, ούτε φυσικά με την υπόλοιπη Μεσσηνία.

Για αυτό όποιος έρχεται στην Καλαμάτα είτε για αγορές είτε για διασκέδαση χρησιμοποιεί ΙΧ αυτοκίνητο μέχρι τον τελικό προορισμό του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι μάλλον ουτοπικό να περιμένουμε από τον επισκέπτη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να αφήσει το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας (ΚΑΚ) και να μεταβεί με αστικό λεωφορείο είτε για να πιει καφέ είτε για να αγοράσει προϊόντα από τα καταστήματα της πόλης. Ακόμα πιο ανεδαφική είναι η κάθε προσπάθεια για την προσέλευση επισκεπτών με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακινηθούν εντός της Καλαμάτας με το αστικό ΚΤΕΛ.

Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να αλλάξει το σύστημα των μετακινήσεων στην Καλαμάτα θα πρέπει να έχει υπομονή και διάθεση να συγκρουστεί με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Οι αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των συμφερόντων που θα ξεσηκωθούν στην Καλαμάτα αν μια δημοτική αρχή επιχειρήσει να περιορίσει τη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου στην πόλη. Έτσι κι αλλιώς, κανένας πλέον δεν γνωρίζει αν είναι εφικτός ο περιορισμός της χρήσης τους. Η προσπάθεια ίσως να ήταν εφικτή αν είχε αποδώσει καρπούς η προσπάθεια λειτουργίας τραμ στην Καλαμάτα ή αν τουλάχιστον λειτουργούσε επαρκώς ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Μεσσηνίας. Με δρομολόγια λεωφορείων στη χάση και στη φέξη και δωρεάν πάρκινγκ για τους επισκέπτες, η μόνη σοβαρή συζήτηση που μπορεί να γίνει (αλλά δεν θα γίνει γιατί οι τοπικοί άρχοντες είναι μονίμως απασχολημένοι με τη ρίψη επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων) είναι για τις μετακινήσεις στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και αν οι Καλαματιανοί έχουν πλέον το εισόδημα να αγοράσουν και να συντηρήσουν «πράσινο» αυτοκίνητο ή να πληρώσουν στο μέλλον πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας για το ξεπερασμένης τεχνολογίας όχημά τους.

Όλα τα υπόλοιπα τα συζητούν σε σοβαρές χώρες με αξιόπιστη τακτική δημόσια συγκοινωνία και πλατφόρμες διαμοιρασμού ΙΧ αυτοκινήτων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 21:15
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Από τα μερομήνια στην... επίπεδη Γη