Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 13:07

Κωμωδία με τίτλο «Ελληνικό κράτος»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κωμωδία με τίτλο «Ελληνικό κράτος»

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας (1974-1981) και της Σύμβασης για το Μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη μέσω μιας «φιλικής εξόδου (friendly exit)», διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».

Με δεδομένο ότι ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος είναι αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας, από την εποχή που κυριαρχούσε το σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία, συμμαχία» είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθούν ο καλές του προθέσεις για την χώρα μας. Αυτό που εύκολα μπορεί να αμφισβητηθεί είναι η άποψη που έχει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν -και σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί- για τη σοβαρότητα του ελληνικού κράτους. 

Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι το σκληρό νόμισμα ή η δραχμή. Η Ελλάδα «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της» επειδή απλώς δεν είναι σοβαρό κράτος και επειδή οι πολιτικοί της κοροϊδεύουν τον κόσμο και την Ευρώπη. 

Ενα παράδειγμα από τον μικρόκοσμο της Μεσσηνίας αρκεί για να καταλάβουμε τι δεν έχουν καταλάβει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολιτικοί: Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, θα πουληθεί το κτήριο όπου στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο στη Μεσσήνη. Στην ηλεκτρονική δημοπρασία για την αγορά του λοιπόν, έκανε προσφορά ο... Δήμος Μεσσήνης, προφανώς με χρήματα των φορολογούμενων. Το κράτος, δηλαδή, πουλάει για να βάλει χρήματα στο ταμείο του, και ο Δήμος Μεσσήνης παίρνει χρήματα από το ίδιο ταμείο για να αγοράσει το κτήριο που πουλάει το κράτος! Κι όλα αυτά έγιναν στην εκλογική περιφέρεια του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από τον τότε δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος είχε τη στήριξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς γνώριζε και αν συμφωνούσε με τις ενέργειες του τ. δημάρχου Μεσσήνης. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κράτος που μιλάει για αποκρατικοποιήσεις κι αφήνει τους δήμους να μετέχουν με κρατικό χρήμα σε δημοπρασίες εκποίησεις δημόσιας περιουσίας... μάλλον αστείο είναι και δεν πρόκειται κανένας να το πάρει στα σοβαρά, ακόμα κι αν παριστάνει τον σκληρό διαπραγματευτή. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν διασύρεται με αυτό τον τρόπο η έννοια των αποκρατικοποιήσεων στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού που τις εφαρμόζει, και οι σύμβουλοί του βλέπουν μόνο «αριστερές παρενθέσεις», μάλλον πρωταγωνιστούμε όλοι μας, χωρίς τη θέλησή μας, σε μια κωμωδία με τίτλο «Ελληνικό κράτος». 

Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση θα δημιουργήσει σοβαρό κράτος. Λυπάμαι που δεν το πιστεύω, αφενός γιατί αυτό το ακούω από τότε που δεν είχα δικαίωμα ψήφου και, αφετέρου, γιατί είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για την επίτευξη του σκοπού. 

Μόνο στα εντελώς ασόβαρα κράτη πιστεύουν ότι αρκεί να θέλεις κάτι, και το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις. Στα σοβαρά κράτη δουλεύουν συστηματικά και σκληρά για να αλλάξουν οι αρρωστημένες νοοτροπίες. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 13:09

NEWSLETTER