Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 14:20

Κυλάμε πέτρες... ενώ οι Βόρειοι κάνουν διακοπές

Γράφτηκε από τον

Κυλάμε πέτρες... ενώ οι Βόρειοι κάνουν διακοπές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για το 2014, οι Ελληνες εργάζονται 42 ώρες την εβδομάδα, οι Πορτογάλοι 39,3, οι Ισπανοί 38, οι Γάλλοι 37,5, οι Ιταλοί 36,9, οι Βρετανοί 36,3, οι Ιρλανδοί 35,4, οι Γερμανοί 35,3 και οι Ολλανδοί 30.

Αν πολλαπλασιάσουμε τις 52 εβδομάδες του έτους με τον αριθμό των εργατοωρών, διαπιστώνουμε ότι οι Ελληνες εργάζονται 2.184 ώρες ενώ οι Ολλανδοί μόνο 1. 566 ώρες. Με άλλα λόγια: Κάθε χρόνο οι Ολλανδοί εργάζονται 26 μέρες λιγότερες από τους Ελληνες. 

Για ποιο λόγο οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς; Υπάρχει διεθνής συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδας ή μήπως φταίει και γι' αυτό η τρόικα; 

H απάντηση είναι πολύ απλή: Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αξιοποιούν λιγότερο τις τεχνολογικές δυνατότητες και τα συγκριτικά τους πλεονέκτημα, από τις αντίστοιχες οικονομίες του Βορρά. Ουσιαστικά όμως ο Ευρωπαϊκός Νότος θέλει να συνεχίσει την πορεία του στον 21ο αιώνα μην αλλάζοντας τίποτα από την παραγωγική διαδικασία του 20ού αιώνα. Ετσι, και με μοναδικό πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, διατηρούνται εκατομμύρια αντιπαραγωγικές θέσεις εργασίας - με συνέπεια να δουλεύουν όλοι περισσότερο, παράγοντας όμως λιγότερα από όσους δουλεύουν... λιγότερο στο Βορρά. 

Ειδικότερα στην Ελλάδα εργαζόμαστε όλοι περισσότερο, κυρίως γιατί σπαταλήθηκαν τα χρήματα που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη οργάνωση των οικονομικών μονάδων. Ως αποτέλεσμα χάνονται χιλιάδες εργατοώρες καθημερινά, γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν όχι μόνο υπολογιστές και λογισμικό περασμένης τεχνολογίας, αλλά και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ ένας εκπαιδευμένος εργαζόμενος μπορεί να διεκπεραιώσει γρήγορα μια τραπεζική εργασία μέσω e- banking, στη μέση ελληνική επιχείρηση κάποιος τρέχει καθημερινά στις τράπεζες για να πληρώσει λογαριασμούς. Ετσι, ενώ υπάρχει δυνατότητα για συναλλαγές με το Δημόσιο μέσω του Διαδικτύου, η μέση ελληνική επιχείρηση πληρώνει εργαζόμενους για να στήνονται στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών. Ετσι, ενώ παγκοσμίως το 51% των τουριστών κλείνει κατάλυμα μέσω Διαδικτύου, στην Ελλάδα μόνο το 10% των αφίξεων προέρχεται από το Ιντερνετ. 

Στο στρατό, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης το πρωί, ο λοχαγός μάς έβαζε και καθαρίζαμε την ανατολική πλευρά του στρατοπέδου πετώντας πέτρες στη δυτική πλευρά. Το απόγευμα ο λοχίας μάς έβαζε να πετάμε τις πέτρες από τη δυτική πλευρά στην ανατολική. Ετσι εκπαιδευτήκαμε: Κυλώντας πέτρες από τη μια μεριά στην άλλη. Και έτσι συνεχίσαμε και στους εργασιακούς χώρους, χωρίς κανένας να αναρωτιέται γιατί εμείς... κυλάμε πέτρες ενώ οι Βόρειοι κάνουν διακοπές. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 14:20