Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 14:13

Επαναπατρισμός κεφαλαίων και μηδενισμός αποταμιεύσεων

Γράφτηκε από τον

Επαναπατρισμός κεφαλαίων και μηδενισμός αποταμιεύσεων

Πολύ ωραίες οι κυβερνητικές εκκλήσεις για επαναπατρισμό των κεφαλαίων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, μόνο που έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου πειστικές, αφού τα ίδια πρόσωπα που ζητούν επαναπατρισμό των καταθέσεων με άλλες δηλώσεις τους σπέρνουν πανικό στην αγορά κηρύσσοντας πόλεμο στη Γερμανία.

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι αδύνατη η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα επέλθει το “μοιραίο” αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει σκοπό και συνεχίσει να παιανίζει επαναστατικά εμβατήρια. Με άλλα λόγια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί το συντομότερο δυνατό ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, αλλά να μην χρεοκοπήσει πλήρως η οικονομία ώστε να μπορούμε τα επόμενα χρόνια να συζητήσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. 

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση μέχρι τώρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ούτε τα πολιτικά μηνύματα των Ευρωπαίων εταίρων, ούτε τα οικονομικά μηνύματα της αγοράς και συνεχίζει να ικανοποιεί μόνο τα αιτήματα όσων προστατεύονται από την ομπρέλα του δημόσιου τομέα. Την ίδια ώρα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναζητούν μάταια χρήματα όχι για να τα στείλουν στο εξωτερικό, αλλά για να αντέξουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η κατάσταση στην αγορά είναι πλέον κάτι παραπάνω από εφιαλτική και αυτό δεν το λέει ούτε η τρόικα ούτε οι θεσμοί. Το λένε μεταξύ άλλων και οι επιχειρηματίες που ψήφισαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ελπίζοντας να λυθούν τα προβλήματα που επιδείνωσε η λιτότητα και η μειωμένη κυκλοφορία χρήματος των προηγούμενων ετών. Κυρίως όμως το λένε αυτοί που σήκωσαν τις τελευταίες αποταμιεύσεις από τις τράπεζες για να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί εκτός από αυτούς που σήκωσαν χρήματα από τις τράπεζες για να τα πάνε στο εξωτερικό, υπάρχουν και αυτοί που τα σήκωσαν για να πληρώσουν υποχρεώσεις. Ετσι και αλλιώς δεν έχουν όλοι τα εισοδήματα του Γκίκα Χαρδούβελη για να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό. Αντιθέτως ολοένα και περισσότεροι μηδενίζουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό προσπαθώντας να πληρώσουν φόρους που επιβλήθηκαν για να διατηρηθεί άθιχτος ο στενός και ευρύτατος δημόσιος τομέας. 

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει εύκολο έργο. Αντιθέτως πιστεύω ότι έχει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη πολύπλευρη κρίση του μετεμφυλιακού κράτους, ενώ είναι δεσμευμένη με ανεδαφικές προεκλογικές εξαγγελίες. Αν η κυβέρνηση όμως μείνει μόνο στις εκκλήσεις περιμένοντας να επιστρέψουν τα κεφάλαια από το εξωτερικό, πολύ φοβάμαι ότι θα μηδενίσουν και άλλοι τραπεζικοί λογαριασμοί. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 14:14