Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 20:01

Φιλελεύθερος στα λόγια, σοβιετικός στην πράξη 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Φιλελεύθερος στα λόγια, σοβιετικός στην πράξη 

Στην Ελλάδα κυριαρχούν ακόμα οι σοβιετικές ιδέες που έχουν καταδικαστεί παντού, δήλωσε στην προσυνεδριακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αλλά δεν είπε τι έχει κάνει ο ίδιος για να διαλύσει τις σοβιετικές δομές του δήμου που διοικεί. Ως γνωστόν ο δήμαρχος Καλαμάτας στα λόγια αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος, αλλά στην πράξη κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μεγαλώσει τον οργανισμό και την περιουσία του δήμου σύμφωνα με το σοβιετικό μοντέλο υποκατάστασης του ιδιωτικού τομέα από το δημόσιο. 

Υπενθυμίζω ότι τα χρόνια της δημαρχοντίας του κ. Νίκα  μεταξύ άλλων: Εγινε δημοτικό το λιμάνι της πόλης αντί να αξιοποιηθεί από ιδιώτες, αποτράπηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το σχέδιο για δημιουργία μαρίνας στον προλιμένα και γίνεται μάχη για να μην αξιοποιηθεί από ιδιώτες η έκταση μεταξύ της Μαρίνας και του Κορδία. Την ίδια περίοδο ο δήμος δεν πούλησε κανένα ακίνητο, ενώ ανέλαβε τη διαχείριση και την εκμετάλλευση και άλλων κτηρίων, όπως για παράδειγμα του παλιού Νοσοκομείου και του αμφιθεάτρου του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα ο δήμος εξακολουθεί να κάνει μπίζνες διατηρώντας τις δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΚ (μονοπωλώντας την αγορά νερού), Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της Νότιας Πελοποννήσου) και “Διοκλής” (εκμετάλλευση του ΒΙΟΠΑ και της λαϊκής στην Αγία Τριάδα). Αργά αλλά σταθερά ο δήμος αναλαμβάνει και άλλες αρμοδιότητες, όπως αυτές της υγείας (δημοτικό ιατρείο), ενώ ηγεμονική παραμένει η θέση του στον τομέα του πολιτισμού.

Εννοείται ότι επί δημαρχοντίας του κ. Νίκα, ο Δήμος Καλαμάτας παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Μεσσηνίας απασχολώντας στον οργανισμό του και στις δημοτικές επιχειρήσεις περισσότερους εργαζόμενους από όσους απασχολεί η παγκοσμίως καταξιωμένη καπνοβιομηχανία “Καρέλια Α.Ε.”. Εννοείται επίσης ότι τα χρόνια των παχιών αγελάδων στις υπηρεσίες του δήμου δεν έβρισκαν καρέκλα για να κάτσουν όσοι είχαν προσληφθεί με το πρόγραμμα  Stage, για να μονιμοποιηθούν στο μέλλον με δικαστική απόφαση επειδή θα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Φυσικά όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδας δεκάδες κατασκευαστές και προμηθευτές εξαρτώνται οικονομικά από το δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Δημοτικής Αστυνομίας τελούν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. 

Με απλά λόγια: Ο Δήμος Καλαμάτας όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το φιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ως αναπόσπαστο τμήμα του σοβιετικού μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς που διογκώθηκε για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στον κομμουνισμό και ενώ ουσιαστικά χρεοκόπησε το 2010 τυπικά συνεχίζει να λειτουργεί με δανεικά από τη Δύση, που δεν θέλει ένα ακόμα “αποτυχημένο κράτος” στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους σοβιετικούς τοπικούς άρχοντες ανατολικού τύπου που πιστεύει βαθιά ότι μπορεί να υποκαταστήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Ετσι και αλλιώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε φιλελεύθεροι ούτε σοσιαλδημοκράτες. Υπάρχουν μόνο πολιτικοί που θα κάνουν τα πάντα για να κατακτήσουν και να διατηρήσουν την εξουσία. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 18:11

NEWSLETTER