Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 20:02

Υπουργοί πάνε και… έρχονται 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από την εποχή των παχιών αγελάδων έως σήμερα οι υπουργοί κάνουν περιοδείες στην περιφέρεια κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους και σπανίως για να ανακοινώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάποιου έργου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο τελευταίος υπουργός που τόλμησε να εξαγγείλει στη Μεσσηνία συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση έργων ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς όταν το 2006 ανακοίνωσε την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων της Πελοποννήσου με σύμβαση παραχώρησης.

Τελικώς και ο κ. Σουφλιάς έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις του καθώς το Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα τελειώνει με μεγάλη καθυστέρηση ενώ το Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. 

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την επίσκεψη του κ. Σουφλιά έως σήμερα πολλοί υπουργοί αναθεώρησαν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των δρόμων, αλλά κανένας δεν ανακοίνωσε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τη υλοποίηση κάποιου μεγάλου αναπτυξιακού έργου ή για την επίλυση κάποιου μεγάλου προβλήματος που βασανίζει την τοπική οικονομία. Από το γενικό αυτό κανόνα δεν ξέφυγαν ούτε οι υπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης που επισκέφτηκαν χθες και προχθές τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα οι δυο υπουργοί ήρθαν στη Μεσσηνία και μίλησαν γενικώς και αορίστως για τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ρύπανσης των πυρηνελαιουργείων και την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Μόνο για την εκτός σχεδίου δόμηση στον Κυπαρισσιακό επανέλαβαν τη νέα πρόταση που είχε ανακοινώσει μέσω της συνέντευξής του στην “Ε” ο κ. Τσιρώνης, αλλά και αυτή η πρόταση παραμένει στον αέρα, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ειδικά για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ο κ. Κουίκ εξέφρασε μόνο ευχές τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα κατασκευής του για την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών της Πυλίας, που έχουν αυξηθεί μετά τη λειτουργία της Costa Navarino. Oμως με ευχές δεν γίνονται έργα. Εργα γίνονται με την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίησή τους και όταν δεν υπάρχουν χρήματα, με την εξεύρεση του παραχωρησιούχου που θα αναλάβει την κατασκευή τους. 

Το δρόμο των ευχών του κ. Κουίκ ακολούθησε στο θέμα της ρύπανσης των πυρηνελαιουργείων και ο κ. Τσιρώνης. Είπε ότι περιμένει το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για να λάβει αποφάσεις, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Αν ο κ. Τσιρώνης θεωρεί ότι το πόρισμα θα τον κάνει σοφότερο, δεν έχω καμία αντίρρηση να το περιμένουμε. Πολύ φοβάμαι όμως ότι απλώς περιμένει το πόρισμα επειδή δεν έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο και γι' αυτό πετάει την μπάλα στην κερκίδα, όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου που περιμένει το πόρισμα του "Δημόκριτου". 

Εμείς απλώς περιμένουμε τον επόμενο υπουργό. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 18:47