Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 20:03

Θεωρίες συνωμοσίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις 

Γράφτηκε από τον

Θεωρίες συνωμοσίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις 

Για πρώτη φορά το υπόλοιπο της επιδότησης στους αγρότες θα καταβληθεί (σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ) λίγες μέρες πριν το Πάσχα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα είχαν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν τα Χριστούγεννα.

Σε αντίθεση όμως με τα προηγούμενα χρόνια ούτε οι αγρότες διαμαρτύρονται, ούτε διαβάζουμε στον Τύπο δακρύβρεχτες αναλύσεις για τους εμπόρους που θα αγοράσουν κοψοχρονιά το λάδι από τους παραγωγούς, επειδή καθυστερεί η καταβολή της επιδότησης. Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια οι διαμαρτυρίες και οι αναλύσεις ξεκινούσαν από το Νοέμβριο και συνεχίζονταν ακατάπαυστα μέχρι την καταβολή της επιδότησης. 

Γιατί δεν έχουμε φέτος διαμαρτυρίες και αναλύσεις για τις επιπτώσεις από την καθυστερημένη καταβολή της επιδότησης; Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί  ότι η απάντηση είναι καλά κρυμμένη στο λαβύρινθο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Αλλος πάλι θα αναζητούσε την απάντηση στους διαδρόμους της κυβερνητικής επικοινωνιακής ικανότητας ή στους αντίστοιχους διαδρόμους της επικοινωνιακής ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες δεν έπαψαν να διαμαρτύρονται επειδή κατάλαβαν ότι το εισόδημά τους δεν εξαρτάται από το χρόνο καταβολής της επιδότησης. Αντιθέτως οι περισσότεροι αγρότες εξακολουθούν να πιστεύουν, όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες, ότι η ευημερία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιδοτήσεις και ότι ο πλούτος μιας οικονομίας εξαρτάται από την ποσότητα του χρήματος που θα διοχετεύσει στην αγορά το κράτος ή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για αυτό είναι εύκολο να πιστέψουν και θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτή που έκανε τον κύκλο των καφενείων τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με την οποία η καταβολή της επιδότησης καθυστερούσε επίτηδες προκειμένου να πέσει η τιμή του λαδιού και να αγοράσουν κοψοχρονιά οι έμποροι το “πράσινο χρυσάφι”. Ετσι για μια ακόμα φορά γενικώς και αορίστως έφταιγαν οι… έμποροι χωρίς κανένας να αναρωτιέται αν οι έμποροι της Μεσσηνίας καίγονταν εξίσου με τους αγρότες για την επιδότηση επειδή ήθελαν να μπει ζεστό χρήμα στο ταμείο των μαγαζιών τους. Κανένας επίσης δεν αναρωτιόταν γιατί οι λαδέμποροι καθυστερούσαν και την καταβολή της επιδότησης των Θεσσαλών αγροτών που δεν πουλάνε λάδι. 

Πίσω όμως από τις θεωρίες συνωμοσίας κρύβεται μια δυσάρεστη αλήθεια για τους αγρότες: Πολλοί έχτισαν καριέρες (όχι μόνο πολιτικές) πουλώντας θεωρίες συνωμοσίας και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Το παράδοξο είναι ότι το παραμύθι του καλού κεντρικού σχεδιασμού και των κακών εμπόρων του καπιταλισμού εξακολουθεί να πουλάει στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά την κατάρρευση των κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης. Ισως γιατί είναι πολλές καριέρες και περιουσίες συνδεδεμένες με παραμύθια και θεωρίες συνωμοσίας. 

Θανάσης Λαγός

email: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 18:50