Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 17:30

Στα γαλανόλευκα ο πλανήτης για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης (Βίντεο)

Στα γαλανόλευκα ο πλανήτης για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης (Βίντεο)

Με γαλανόλευκα χρώματα και άρωμα Ελλάδας γέμισε όλος ο πλανήτης με αφορμή τον εορτασμό της 200ης επετείου από την έναρξη της επανάστασης έναντι των Οθωμανών.

Με αντίστροφη μέτρηση στα Ελληνικά και πολύ ενθουσιασμό φωταγωγήθηκε στα γαλανόλευκα η Όπερα του Σίδνευ.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Όπα» και «Ζήτω η Ελλάς» φώναξε στο μήνυμά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Πόσο ωραίοι είναι οι Έλληνες. Ώπα θα λέγατε. Και πόσο υπέροχη είναι αυτή η επέτειος. Τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους. Ευτυχισμένη μέρα ανεξαρτησίας. Ζήτω η Ελλάς» σημείωσε ο κ. Μόρισον.

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στήριξης και συμπόρευσης έστειλε προς τον Ελληνικό λαό ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάνοντας αρκετές φορές αναφορά στην αθηναϊκή δημοκρατία και δηλώνοντας χαρούμενος που δίνει το έναυσμα για την συνεργασία Ελλάδας Ηνωμένων πολιτειών τα επόμενα 200χρόνια.

Το μήνυμα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας – Συγχαρητήρια Ελλάδα γράφτηκε πάνω το άγαλμα του Χρηστού στο Ρίο Ντετζανέιρο στην Βραζιλία με την γαλανόλευκη να φωτίζει το 32 μέτρων άγαλμα του Ιησού Λυτρωτή, ενώ με ελληνικές σημαίες και μπαλόνια σε λευκό και γαλάζιο χρώμα γέμισε ο ουρανός του Μπουένος Άιρες.

Στα ελληνικά έκλεισε το μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ επεσήμανε τη στήριξή του στην Ελλάδα όποτε η χώρα μας την χρειαστεί. «Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές, μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τις ευχές του έστειλε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για το δικό του ρόλο στην ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Εκτιμώ πολύ τη φιλία που υφίσταται μεταξύ των λαών μας σήμερα» ανέφερε στο Twitter ο κ. Τζόνσον.

Μεταξύ των κτηρίων που φωταγωγήθηκαν είναι το δημαρχείο στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ εορτασμοί έγιναν και στη Ρωσία. Επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο μοναστήρι Μονσκόι στο κέντρο της Μόσχας και το μνημείο των Ζωσιμάδων.

Στα μπλε είναι ντυμένο από εχθές και το Μέγαρο «Γλαύκος Κληρίδης» στην Κυπρο, ενώ γαλανόλευκα χρώματα φωτίζουν και άλλα κτήρια της χώρας.

Με βίντεο που παρουσιάζει πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων, τους οποίους ενέπνευσε ο αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία ευχήθηκε Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega: