Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 21:45

Τιμητική εκδήλωση για τη μάχη της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Τιμητική εκδήλωση για τη μάχη της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Η Καλαμάτα τίμησε σήμερα, για μία ακόμα φορά, την επέτειο της μάχης που έλαβε χώρα στην πόλη στις 28 Απριλίου 1941, μεταξύ των συμμάχων και των Γερμανών.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο χώρο του μνημείου νότια του πάρκου σιδηροδρόμων, παρέστησαν ο αναπληρωτής πρέσβης της Αυστραλίας Αντρέα Κάρλο Μπίτζι, ο στρατιωτικός ακόλουθος και ακόλουθος Αμυνας του Ισραήλ πλοίαρχος Ζβίκα Σαχάρ και ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης, καθώς επίσης αντιπροσωπεία 19 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο, γιοι, κόρες και εγγόνια των απομάχων που είχαν πολεμήσει πριν από 77 χρόνια στη μάχη της Καλαμάτας.

Στην τελετή μίλησε η Τζάνετ Πάρκιν, γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του 99χρονου προέδρου της Φρανκ Γκιλ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκπροσώπηση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, όπως και του Ισραήλ - καθώς μεταξύ των συμμάχων που βρέθηκαν τότε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήταν και το Σώμα Ελαφρού Μηχανικού Παλαιστίνης (Jewish Pioneer Corps). Εκτός από τον στρατιωτικό ακόλουθο της ισραηλινής πρεσβείας, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη η Τάλια Κλάινερ Νταγιάγκι, πρόεδρος του Συνδέσμου των Οικογενειών του Jewish Pioneer Corps, μαζί με άλλα μέλη του συνδέσμου.

“Ήταν θερμή ευχή του αείμνηστου πατέρα μου Εντουιν Χόρλινγκτον, ιδρυτή της Αδελφότητας των Βετεράνων, και των συμπολεμιστών του, να μην ξεχαστούν οι θυσίες που έγιναν το 1941. Θα χαίρονταν πολύ να γνωρίζουν ότι συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ, σήμερα, φροντίζοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και να μην ξεχαστούν τα γεγονότα του 1941” κατέληξε η κ. Πάρκιν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στη μάχη και τις θυσίες των συμμάχων σε αυτή, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι “το σημαντικό αυτό γεγονός δεν κατέχει στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τη θέση που του αξίζει, παρά τα βιβλία που έχουν γραφτεί και παρά τις προσπάθειες πολλών βετεράνων αγωνιστών. Εμείς, όμως, πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του γεγονότος αυτού. Το χρωστάμε στους αγωνιστές και τους νεκρούς του μεγάλου αγώνα για την ελευθερία των λαών”.

Παράλληλα εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον συμπατριώτη μας Νίκο Ζερβή, “σύνδεσμο και ‘γέφυρα’ με την Αδελφότητα των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, για τις υπηρεσίες του προς διατήρηση της ιστορικής μνήμης”.

Ακολούθησε η απαγγελία, από τον Μπάρι Πάρκιν, στίχων από το ποίημα “Στους πεσόντες...”, που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον - μετά την οποία αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο, από τον αναπληρωτή πρέσβη της Αυστραλίας Αντρέα Κάρλο Μπίτζι, τον στρατιωτικό ακόλουθο και ακόλουθο Αμυνας του Ισραήλ πλοίαρχο Ζβικα Σαχάρ, τον επίτιμο γενικό πρόξενο της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη, τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, την περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα και τον διοικητή της 120 ΠΕΑ σμήναρχο (Ι) Χρήστο Πεταλά.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των Βρετανών, Αυστραλών και Ισραηλινών απογόνων των απομάχων - συγκεκριμένα, από τον Ντέιβιντ Σάντερσον (David Sanderson) στη μνήμη των αιχμαλώτων πολέμου, την Ελίζαμπεθ Μάθιους (Elizabeth Matthews) εκ μέρους των χηρών, τον Ρότζερ Χάντγουιν (Roger Hadwin) στη μνήμη των αειμνήστων μελών της Αδελφότητας, τον Νταγκ Μπέκετ (Doug Beckett) εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1941, την Ντι Μπίλιντζ (Di Billinge) εκ μέρους της τοπικής βρετανικής παροικίας, την Τάλια Κλάινερ – Νταγιάγκι (Talya Klayner – Dayagi) από κοινού με τον Σλόμο Γκέλμπερτ (Shlomo Gelbert) εκ μέρους του Συνδέσμου Οικογενειών των Ιουδαίων Στρατιωτών του Σώματος Ελαφρού Μηχανικού Παλαιστίνης, τον ομογενή βουλευτή Βικτόριας (Αυστραλία) Τζον Πανταζόπουλο εκ μέρους της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, τον ιστορικό Τζιμ Κλέιβεν (Jim Claven) εκ μέρους του Συμβουλίου Μνήμης της Αυστραλίας για τις μάχες της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδος και, από κοινού, από τις Μαρία Γραμπά εκ μέρους της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας “Παπαφλέσσας” της Μελβούρνης και Βικτόριας, Λέλα Σούμπλη εκ μέρους της Παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανώσεων και Μάγδα Τριανταφυλλοπούλου εκ μέρους της Παμπυλιακής Αδελφότητας “Ναυαρίνο” της Μελβούρνης.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.

μ

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER