Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 17:08

Ερντογάν: Πρόκληση για την Τουρκία η επίθεση σε τζαμί στην Κύπρο

«Οι Ελληνοκύπριοι τα κάνουν συνεχώς αυτά» δήλωσε δηκτικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας μετά την προσευχή της Παρασκευής την επίθεση σε τέμενος στη Λεμεσό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «πρόκληση» την ενέργεια της Κύπρου, την ώρα που διεξάγονταν η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτά που κάνει η Κύπρος εκεί δεν είναι καινούργια για εμάς. Δυστυχώς η νότια Κύπρος, οι Ελληνοκύπριοι πάντα κάνουν τέτοια πράγματα. Κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόκληση. Το υπουργείο των Εξωτερικών μας έχει ήδη πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση σε τέμενος στη Λεμεσό

Νωρίτερα σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζεται η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε τέμενος στο χωριό Επισκοπή στη Λεμεσό.

Στην ανακοίνωση η επίθεση χαρακτηρίστηκε πως «προκλητική ενέργεια» και σημειώθηκε ότι «είναι σαφές ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, δεν θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών».

«Συμφωνούμε με την έκκληση του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, να εντοπιστούν μια ώρα αρχύτερα οι υπεύθυνοι για το περιστατικό και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αναμένουμε το θέμα να ερευνηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του είδους απαράδεκτων πράξεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Αποσυρθήκαμε, η υπόθεση έκλεισε!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε παράλληλα «τελεία» και στο θέμα της απόσυρσης της υπογραφής της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας εμφατικά ότι η υπόθεση αυτή έκλεισε και είναι αρμοδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας κι όχι της βουλής, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, να αποχωρεί από διεθνείς συμβάσεις.

«Το βήμα στο οποίο προέβη η προεδρία για το θέμα αυτό είναι απολύτως νόμιμο και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Τόσο απλό! Δεν έχει να κάνει με εμάς, δεν αφορά τη βουλή. Πήραμε την απόφασή μας. Όπως υπογράφουμε κάτι, έτσι μπορούμε και να αποσύρουμε την υπογραφή μας. Να μην ψάχνει κανείς τίποτα άλλο από πίσω. Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε, ενημερώσαμε και αυτή η υπόθεση τελείωσε!».

Πηγή: ethnos.gr