Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 14:00

Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, πρώτα σε εξωτερικούς χώρους (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, πρώτα σε εξωτερικούς χώρους (Βίντεο)

Μετά το Πάσχα οριοθέτησε την επαναλειτουργία της εστίασης -αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους- ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Παράλληλα, μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Mega αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Αφού αρχικά είπε πως έκανε μια βόλτα στην αγορά μαζί με τους προέδρους των επιμελιτηρίων, σημείωσε πως διαπίστωσε ότι άπαντες στην αγορά τηρούσαν τα μέτρα, «μια καταπληκτική εικόνα, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Έτσι, του έγινε η ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει η οικονομία να είναι ανοικτή». Αναφερόμενος στη συνέχεια στις τρεις περιοχές που δεν άνοιξε, είπε ότι «η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που κάνει μια σπουδαία δουλειά, πρέπει να μετρήσει την διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές. Μια εκρηκτική κατάσταση, θα φέρει τους πολίτες σε μεγάλο κίνδυνο.

Είδαμε ότι υπήρξε ξαφνική έξαρση κρουσμάτων μεταξύ Τετάρτης – Παρασκευής και ελήφθη μια διαφορετική απόφαση. Τι έπρεπε να κάνουμε; Έπρεπε η κυβέρνηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα μας πουν αν μπορούμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα».

Για τα self test στο λιανεμπόριο είπε πως έχει οργανώσει ο αρμόδιος οργανισμός το πως θα διανεμηθούν.

Σχετικά με την εστίαση, σημείωσε: «Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει. Όπως το βλέπουμε, κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι εντός Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσει το λιανεμπόριο «αν υπάρξει εκρηκτική εξέλιξη των κρουσμάτων. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι. Πρώτα από όλα προστατεύουμε τη δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από αυτό».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός που έχει σχέση με την εστίαση, θα επαναλειτουργήσει ανεξαρτήτως του πότε θα λειτουργήσει αυτόνομα ο κλάδος της εστίασης. «Σε ένα κατάλυμα ή όποιος μένει σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να φάει. Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει. Το πότε θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η εστίαση θα περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί», ανέφερε.

Στο ερώτημα εάν οι υπουργοί πιέζουν την επιτροπή των ειδικών για την άρση των μέτρων, υποστήριξε ότι «κάθε υπουργείο όταν καλείται δίνει προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει η δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτό. Θέτουμε τους κανόνες και οι επιστήμονες βλέπουν αν αυτό χωρά στο μοντέλο τους, πόσο επηρεάζεται η κινητικότητα και η διασπορά του ιού και μετά αποφασίζουν».


NEWSLETTER