Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 13:20

Βατόπουλος: Όσο εμβολιαζόμαστε θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, και νέοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Βατόπουλος: Όσο εμβολιαζόμαστε θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, και νέοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ (Βίντεο)

Στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο όπως τόνισε λειτουργεί σαν εργαλείο με στόχο τη μείωση των μεταλλάξεων εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης (20/7) ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους νέους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Delta καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού» επεσήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όσο αυξάνονται τα ποσοστά του εμβολίου ο ιός θα σταματήσει να μεταλλάσσεται»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας διαμήνυσε αναφερόμενος στα ποσοστά του εμβολιασμού πως όσο αυτά αυξάνονται ο ιός πρόκειται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και θα εξαφανιστεί.

«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» υπογράμμισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Τι είπε για το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων

Μιλώντας για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με τη «συνταγή» της Μυκόνου ο καθηγητής είπε πως «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Αναφερόμενος δε στην κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησιά τόνισε πως «το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί». «Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά» είπε.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

Βατόπουλος: Δεν έχει φύγει από το τραπέζι η επιβολή γενικευμένου lockdown

Εστιάζοντας στην επιβολή γενικευμένου lockdown ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων» σημείωσε.

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξή «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία. «Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε» ανέφερε.

Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.


NEWSLETTER