Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 12:45

Σαρηγιάννης: Το 90% και παραπάνω όσων είναι στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Σαρηγιάννης: Το 90% και παραπάνω όσων είναι στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι (Βίντεο)

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κορονοϊού, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, κρούουν οι ειδικοί καθώς το ποσοστό των εμβολιασμών είναι ακόμα πολύ χαμηλό.

Όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega, πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εμβολιαστική κάλυψη περί το 40% και αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσια επιδημιολογική φόρτιση, δηλαδή κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με την Αττική. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό» τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο Οκτώβριος σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας θα είναι αβέβαιος, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000. Το ίδιο ανέφερε νωρίτερα και ο Νίκος Θωμαΐδης, εκτιμώντας ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως και ότι στο τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά. «Τώρα είμαστε στο 30% των κρουσμάτων. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί 74.000 κρούσματα να είναι παιδιά μέχρι τέλος του χρόνου» σημείωσε. «Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά» σημείωσε ο καθηγητής.

Κιουμής: Ο κορονοϊός εξελίσσεται σε «επιδημία ανεμβολίαστων»

Σε «επιδημία ανεμβολίαστων» εξελίσσεται η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το 90% ή και περισσότερο» όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί πιέζουν το σύστημα υγείας, με ό,τι προεκτάσεις μπορεί να έχει η πίεση αυτή».

Ο κ. Κιουμής φάνηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει πώς η εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα έπεσε σε τέλμα, κάνοντας λόγο για «διπλό πρόσωπο». «Ήταν αθρόα προσέλευση για εμβολιασμούς στην πρώτη φάση, που γέννησε αισιοδοξία ότι πήραμε τα μηνύματα από τα πρώτα κύματα. Στη συνέχεια φάνηκε ότι υπάρχει μερίδα του πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, αλλά σύντομα προσκρούσανε στον όγκο των συμπολιτών που έχουν δισταγμούς, φοβίες ή ακόμα και αυτούς που αρνούνται την πανδημία και το εμβόλιο. Έτσι, από τις πρώτες θέσεις εμβολιασμού, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμών» εξήγησε.


NEWSLETTER