Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 12:41

28η Οκτωβρίου - Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα» (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
28η Οκτωβρίου - Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα» (Βίντεο)

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με διάρκεια μόλις μιας ώρας (και κάτι) λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού έγινε φέτος η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παρέλασης ήταν το μήνυμα του πιλότου του F-16, με το οποίο χαιρέτισε την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Συγκεκριμένα, ρίγη εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και όλους τους Ελληνες.

«Ελληνίδες, Ελληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πιλότος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του αεροσκάφους επιδεικνύοντας τις εντυπωσιακές δυνατότητες του F-16.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή που δύο αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν πτώση μπροστά στο θεωρείο των επισήμων, όπου και παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαστε περήφανοι για εσάς» ανέφερε, συγκινημένη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους αλεξιπτωτιστές αλλά και τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης. Οι δυο αλεξιπτωτιστές που έπεσαν είναι ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Πίστας και ο Αρχιλοχίας Γεώργιος Κουτσογιάννης.

Δείτε το βίντεο του GrTimes.gr:

Λιτή αλλά εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Η παρέλαση είχε διάρκεια μιας ώρας και όσοι την παρακολούθησαν έπρεπε να φοράνε μάσκα. Νωρίτερα, στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ' Σώματος Στρατού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε πεζή στο χώρο της παρέλασης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έφτασε στην παρέλαση με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Το «παρών» έδωσε επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος.

Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα.

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορία υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.


NEWSLETTER