Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 11:55

Τρίτη δόση εμβολίου: Πάνω από 190.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες - «Ρεκόρ κίνησης», λέει ο Θεμιστοκλέους (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τρίτη δόση εμβολίου: Πάνω από 190.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες - «Ρεκόρ κίνησης», λέει ο Θεμιστοκλέους (βίντεο)

Στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να επισπεύσει την τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορονοϊού στους τρεις μήνες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης κλείστηκαν από χθες το βράδυ μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κλείστηκαν 8.300 ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.

 

Τρίτη δόση εμβολίου: Γιατί ελήφθη η απόφαση για επίσπευση

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης ελήφθη από την επιτροπή με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες. «Το Ισραήλ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε δεδομένα. Αλλά είδαμε και άλλες χώρες, αλλά και τα δικά μας δεδομένα. Το να έρθει η αναμνηστική δόση νωρίτερα, βοηθάει. (…) Τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες». Αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, τονίζοντας πως αυτό το δεδομένο έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών. Ανέφερε πως η τέταρτη δόση θα αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας πως το βράδυ της Παρασκευής «κάναμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα. Ανοίξαμε σχεδόν 2,2 εκατ. νέους χρήστες. Η πλατφόρμα άντεξε πέρα από τα μικροπροβλήματα. Όσοι ήθελαν έκλεισαν ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από ότι τον Ιούνιο. Έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε 3 εκατ. ραντεβού και θα ανοίξουν και άλλα».

Ο ίδιος εξήγησε πως προηγούνται αυτοί που έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση. «Θα λειτουργεί το σύστημα έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση πολύ γρήγορα», εξήγησε. Ενδεικτικά σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατηθεί 100.000 ραντεβού για 1η δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως.

Ο γενικός γραμματέας, επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι χρειάζεται. Τόνισε δε πως την επόμενη εβδομάδα θα συσταθούν οι υγειονομικές επιτροπές για να εξετάσουν ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες εκτός των άνω των 60 ετών, απάντησε πως «θα δούμε».

Τρίτη δόση εμβολίου: Οι 3 λόγοι που επιστήμονες και κυβέρνηση οδηγήθηκαν στους τρεις μήνες

Πάντως, όπως έγραψε το ethnos.gr, η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου προκάλεσε προβληματισμό και ερωτηματικά. Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της κατέληξε σχεδόν αμέσως στην απόφαση να μειωθεί ο χρόνος της σύστασης για εμβολιασμό στο τρίμηνο, μελετώντας όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί πάντως πως ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ούτε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ορίσει ακόμη τους τρεις μήνες ως το διάστημα για την αναμνηστική δόση ενώ κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που δεν ενέχει υποχρεωτικότητα καθώς προς ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. Να υπενθυμιστεί ότι ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών μετά από 6 μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας καθώς όπως είπε και στους τρεις μήνες, «από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό».

 

Οι τρεις λόγοι
Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, λόγω της ανησυχίας της για πιθανή διασπορά του ιού.

Ειδικότερα:

Οι φόβοι της επιτροπής για τη μετάλλαξη Όμικρον και την πιθανή μεγάλη διασπορά της στην κοινότητα σήμανε συναγερμό. Προς ώρας βέβαια δεν είναι επιστημονικά ακόμη σαφές εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα.
Ταυτόχρονα ο χειμώνας ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς αφού αναμένουν μεγάλη διασπορά του κορονοϊού λόγω και των κλειστών χώρων. Γι αυτό και επιδίωξαν να θωρακίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πληθυσμό, αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά από κάποιο διάστημα η ανοσία από τον εμβολιασμό μειώνεται. Άλλωστε καταγράφεται πια και μία έντονη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν από κορονοϊό, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό. Ειδικά μάλιστα εάν η ανοσία από τον εμβολιασμό έχει μειωθεί μετά από κάποιο διάστημα.
Επίσης οι ειδικοί της επιτροπής μελέτησαν τα επιστημονικά δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ, όπου η τρίτη δόση του εμβολίου έχει ξεκινήσει να χορηγείται εδώ και καιρό. Με βάση τις διαπιστώσεις τους, λένε πηγές του ethnos.gr, η προστασία του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη με την αναμνηστική δόση τόσο σε σχέση με τη μόλυνση όσο και με τη νοσηλεία.
Να σημειωθεί πάντως ότι στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 1.574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ενώ μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 69.016. Με τη νέα σύσταση για αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 2.000.000.

Πηγή: ethnos

 


NEWSLETTER