Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 15:42

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από σωματεία Αχαΐας και Αττικής: "Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!"

Γράφτηκε από την
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από σωματεία Αχαΐας και Αττικής: "Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται!"

«Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δε θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων!»: Με το σύνθημα αυτό να δεσπόζει στην εξέδρα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα ένωσαν την φωνή τους και τις διεκδικήσεις τους εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς της Πάτρας και της Αττικής, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων την προστασία της ζωής τους και την απαίτηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους.

Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα άνοιξε με την μπάντα του Δήμου Πατρέων να δίνει το ρυθμό, ενώ στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Δήμου παρουσίασε χορογραφίες σε έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.

«Σήμερα εδώ στο κέντρο της Αθήνας είναι μαζί μας χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της Αττικής που μαζί με τις οικογένειές τους δοκιμάστηκαν τις τελευταίες μέρες από τις ανεπάρκειες ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στον λαό, που προτεραιότητά του είναι τα κέρδη των λίγων και όχι η προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές» τόνισε μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Σημείωσε ότι «πριν 4 χρόνια οι εργαζόμενοι μαζί με δεκάδες ζωντανά και υπαρκτά Συνδικάτα της Πάτρας, μαζί με τίμιους και αγωνιστές συνδικαλιστές καταφέραμε και στρίψαμε το τιμόνι της πορείας του ΕΚΠ σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση». Ανέφερε ότι το ΕΚΠ δέχεται λυσσαλέες επιθέσεις από «τη γνωστή παρέα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των ανθρώπων της στην Πάτρα που συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία των υπουργών για να παίρνουν εντολές και συμβουλές για το πώς θα χειραγωγήσουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους έτσι ώστε να περάσουν τους νόμους τους για πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας και των μισθών μας». «Δεν πειράζει! Εμείς θα συνεχίσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους της Πάτρας και τα συνδικάτα τους που μπήκαν μπροστά όλα αυτά τα χρόνια για να μην μπουν οι αγώνες στο γύψο, για να ξηλωθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός από το ΕΚ, για να σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι, για να οργανωθούν αγώνες απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα που μας καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση» υπογράμμισε.

Ο Δ. Μαρμούτας είπε ότι «είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία αυτής της κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων που με τους νόμους τους άνοιξαν τον δρόμο και την όρεξη στο κεφάλαιο για να τσακίσουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», αναφερόμενος στη συνέχεια στην ανεργία που μαστίζει την Πάτρα, στα εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα, στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην πόλη και στην τραγική κατάσταση των δομών Υγείας στην περιοχή. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας οργανωμένοι στα σωματεία μας για να μην περάσει η βαρβαρότητα που θέλουν να μας επιβάλουν. Ο μοναδικός δρόμος προς τη νίκη είναι οι αγώνες της εργατικής τάξης» τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΚΠ.

«Λίγες ώρες χιονόπτωσης ήταν αρκετές για να εμφανισθεί η γύμνια του εχθρικού για τον λαό κράτους που είναι πολύ ικανό και αποτελεσματικό όταν περιφρουρεί τα αναρίθμητα κέρδη των λίγων, αλλά ταυτόχρονα αναποτελεσματικό για να μας προστατεύσει από τις συνέπειες φυσικών φαινομένων που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες τραγωδίες εδώ και πολλά χρόνια, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική» επισήμανε στην ομιλία του ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας ότι «ακόμα και τώρα, πέντε μέρες μετά τη χιονόπτωση, το μόνο σχέδιο που έχουν είναι να περιμένουν να βρέξει για να λιώσουν τα χιόνια». «Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δημάρχων είναι για τα σκουπίδια. Ας μας απαντήσουν, πού ήταν την ώρα που χιόνιζε όλοι αυτοί οι εργολάβοι που υπογράφουν μαζί τους σωρηδόν συμβάσεις;» υπογράμμισε.

«Εμείς οι εργαζόμενοι στους δήμους γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα έφερε το ξεχαρβάλωμα, την υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την αντικατάστασή της με εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας και με ιδιώτες. Αυτή την πολιτική υπηρέτησαν μέχρι κεραίας η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και της Περιφέρειας» σημείωσε ο Σ. Κωνσταντάς και κατέληξε: «Δεν μπορεί να αποδεχθούμε το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε από τις βροχές ή να αποκλειόμαστε από τα χιόνια. Τώρα πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας. Δεν φτάνει να σιχτιρίζουμε από το σπίτι μας, τώρα ο θυμός και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας για την προστασία της ζωής της δικής μας και των οικογενειών μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

- 'Αμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

- Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.

- Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους οδικούς άξονες.

- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις».

«Φτάνει πια. Απαιτούμε λύσεις. Δεν θυσιάζουμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν ανεχόμαστε τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 5 δισ. ευρώ το χρόνο για τη συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε σημαντικό κίνδυνο τη χώρα μας να μη διατίθενται χρήματα για να ενισχυθούν οι υποδομές, το προσωπικό και τα μέσα που προστατεύουν τη ζωή και το βιος του λαού μας. Δεν ανεχόμαστε τη στιγμή που μετράμε πάνω 23.000 νεκρούς από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, να έχει σχεδόν καταρρεύσει, η κυβέρνηση να συνεχίζει την προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών» τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν, για το ποια διακυβέρνηση είχε στη θητεία της τα λιγότερα ή περισσότερα θύματα, είναι μεγάλη ντροπή που δεν μπορεί να ανεχτεί κανένας άνθρωπος. Δεν δείχνει μόνο την κυνικότητα των αστικών κομμάτων. Επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δεν μπορεί τελικά να προστατέψει ούτε τις πιο στοιχειώδεις και οξυμένες ανάγκες του λαού» επισήμανε.

Ανέφερε ότι τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας «γιατί τα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν δίνουν κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό κράτος επιλέγει να αποψιλώνει αυτούς τους τομείς και να ιδιωτικοποιεί εκείνα τα τμήματα στην Ενέργεια, στο Νερό, στις Μεταφορές, στην Τοπική Διοίκηση που προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες».

«Οι εγκληματικές ευθύνες είναι διαχρονικές και είναι όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε. «Όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό» είπε ο Ν. Μαυροκέφαλος και κατέληξε: «Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όπως έκανε ο λαός της Β. Εύβοιας, όπως κάνει ο λαός της Πάτρας, όπως έκαναν πολλοί πρωτοπόροι αγωνιστές εδώ στην Αττική Οδό, προσφέροντας το πιο απλό, λίγο νερό και λίγη τροφή σε όσους ήταν για ώρες αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι από την ιδιωτική εταιρεία και το κράτος.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως μόνο "ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό". Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει "σωτήρες" και ουσιαστικές λύσεις έξω από τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της ταξικής πάλης, έξω από τον δρόμο της αλληλεγγύης. Καλούμε τα συνδικάτα της Αττικής και όλης της Ελλάδας να οργανώσουν τον αγώνα τους για την προστασία της ζωής, της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους με νέους αγώνες, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη με νέα συλλαλητήρια μέσα στο Φλεβάρη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER