Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 16:15

Αντιπυρική περίοδος 2022: Το σχέδιο για την φετινή μάχη με τις φωτιές

Γράφτηκε από την
Αντιπυρική περίοδος 2022: Το σχέδιο για την φετινή μάχη με τις φωτιές

O υπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε το φετινό σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο και τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία θα δώσει μάχη με τις φωτιές, τονίζοντας ότι φέτος έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα προστασίας, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών, ενώ αυξήθηκαν και οι περιπολίες.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Επίσης, επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER