Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 15:30

Εξαδάκτυλος: Η πανδημία έχει ένα αποτύπωμα περιβαλλοντικό που δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη επαρκώς

Γράφτηκε από την
Εξαδάκτυλος: Η πανδημία έχει ένα αποτύπωμα περιβαλλοντικό που δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη επαρκώς

«Η πανδημία έχει ένα αποτύπωμα περιβαλλοντικό, το οποίο νομίζω πως δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη επαρκώς», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο 1ο διεθνές Φόρουμ Λευκού Πύργου (White Tower Forum), με θέμα: «Μετά COVID-19 Εποχή. Υγιείς, Βιώσιμες Πόλεις: Προκλήσεις, Δυνατότητες & Προοπτικές», που διεξάγεται, για δεύτερη μέρα, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα της μη ανακύκλωσης των ιατροτεχνολογικών αποβλήτων, των μέσων αντιμετώπισης της πανδημίας, λέγοντας: «Οι μάσκες, τα τεστ, τα αντισηπτικά, ακόμη και οι πολλαπλές, πολυήμερες νοσηλείες στις εντατικές, αφήνουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα πρέπει να το δούμε. Διότι μιλάμε για δισεκατομμύρια μάσκες, για δισεκατομμύρια τεστ και για μια παραγωγή απορριμμάτων από τις νοσηλείες, που δεν ανακυκλώνονται».

Στην τοποθέτησή του στην ενότητα «Υγιές περιβάλλον για βιώσιμη οικονομία & ισότιμη κοινωνία», ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι η πανδημία επιταχύνθηκε εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αλλά από την άλλη, η προηγμένη τεχνολογία οδήγησε στη γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων. «Πριν από εκατό χρόνια, τα εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, ακόμη θα ήταν στο στάδιο της παραγωγής ή της μεταφοράς, ενώ οι επιπτώσεις θα ήταν τελείως διαφορετικές», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε μια αναφορά στην επικοινωνιακή σύγχυση που προκλήθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και επέφερε αντιδράσεις μερίδας των πολιτών, τόνισε πως «η πληροφορία βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η ανεξέλεγκτη πληροφορία ήταν αυτό που δημιούργησε τα μείζονα προβλήματα». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη επίδειξης «κοινωνικής υπευθυνότητας» από όλους για την ανάσχεση της πανδημίας (π.χ. χρήση μάσκας, τήρηση των υγειονομικών όρων, κ.ά.) και υπογράμμισε ότι τα προληπτικά προγράμματα υγείας είναι πολύ σημαντικά για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής Βασιλική Καραούλη σημείωσε ότι η διαχείριση των αποβλήτων των δομών υγείας γίνεται σύμφωνα με την νομοθεσία, με δύο μεθόδους, είτε με αποστείρωση και ακολούθως με υγειονομική ταφή, είτε με αποτέφρωση, ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία της δημόσιας υγείας. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως η ανακύκλωση των υγειονομικών απορριμμάτων ως διαδικασία έχει υστερήσει συγκριτικά με τους ρυθμούς ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων. «Τα υγειονομικά απορρίμματα των μονάδων μετά την αποστείρωση και την υγειονομική ταφή τους είναι πιο ασφαλή και από τα οικιακά απορρίμματα. Εκείνο στο οποίο δεν έχουμε ακόμη προχωρήσει είναι στη διαχείριση, ως ανακυκλώσιμων, αυτών των υλικών», εξήγησε.

Η κ. Καραούλη ανέφερε ακόμη ότι οι περιβαλλοντικές ασθένειες ήταν γνωστές από παλιά, αλλά καθώς συνήθως οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές δεν είναι εύκολη η σύνδεση τους με ένα -ή κάποια μόνο- σαφή αίτια. Πρόσθεσε δε, ότι η πανδημία έδωσε το έναυσμα να αρχίσει η συζήτηση για μια πιο «μόνιμη» αντιμετώπιση -μελλοντικά και από κοινού- διεθνών υγειονομικών κρίσεων.

Ο Ισπανός ακαδημαϊκός Anil Markandya (Ανίλ Μαρκαντία) αναφέρθηκε στην στρατηγική της Κομισιόν για την «πράσινη» μετάβαση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι σε αυτό το κομμάτι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει όλες οι χώρες και οι λαοί να εργαστούν από κοινού για να επιτευχθούν αποτελέσματα.

Σημείωσε ακόμη πως η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, ουσιαστικά αναδεικνύει μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αξιοποίηση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για μια πιο «καθαρή» και πιο φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή αυτονομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Λυσάνδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER