Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 15:58

Εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης κακοποίησης σε μαθητές Γυμνασίου 

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης κακοποίησης σε μαθητές Γυμνασίου 

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

“«Μπορείς να τα καταφέρεις αν έχεις κάποιον στο πλευρό σου». «Μίλα και μη διστάζεις». «Όχι στη βία, ΝΑΙ στη συζήτηση»”: Αυτά είναι κάποια από τα συνθήματα των μαθητών που έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις του πιλοτικού εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού προγράμματος δράσεων για την πρόληψη της κακοποίησης σε μαθητές Γυμνασίου “ΑΝ, Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που “τρέχει” ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Ιδρύματος εδώ και ένα χρόνο και παρουσιάζει η “Ε” με αφορμή αυτό το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Άλλωστε, το πρόγραμμα ΑΝ οργανώθηκε ύστερα από διάφορα ανησυχητικά ευρήματα για την παιδική κακοποίηση και στοχεύει στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων της σχολικής κοινότητας, μέσα από γνώσεις και στρατηγικές, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν, να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοποίησης.

 

1.123 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΤΟ 2020

Βάσει στοιχείων, μόνο το 2020 καταγράφηκαν 1.123 αναφορές, οι οποίες αφορούσαν διαφορετικές περιπτώσεις κακοποίησης 2.009 παιδιών. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της καθημερινότητας και στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, σχεδίασε και εφαρμόζει, σε συνεργασία με εγκεκριμένους φορείς, το πρόγραμμα ΑN Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω, με στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων της σχολικής κοινότητας, μέσα από γνώσεις και στρατηγικές, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν, να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοποίησης. Παράλληλα, προωθεί την αλλαγή συγκεκριμένων (φανερών και μη) κοινωνικών αντιλήψεων που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά, καθώς και την ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις που στηρίζονται στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό και διευκολύνει, εν τέλει, τα παιδιά που έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης να μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, επιλέχθηκαν 10 σχολεία της Αττικής και της Κρήτης για την πιλοτική εφαρμογή. Διευθυντές, εκπαιδευτικοί, σχολικοί ψυχολόγοι και ειδικοί των ΚΕΔΑΣΥ των σχολείων αυτών παρακολούθησαν επιμορφωτικές συναντήσεις με συγκεκριμένη θεματολογία και ειδικούς εισηγητές. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, μαθητές της Β΄ Γυμνασίου των επιλεγμένων σχολείων συμμετείχαν σε συνολικά 62 εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος σε Αττική και Κρήτη. Κάποια από τα συνθήματα των μαθητών που έλαβαν μέρος είναι: “«Μπορείς να τα καταφέρεις αν έχεις κάποιον στο πλευρό σου». «Μίλα και μη διστάζεις». «Όχι στη βία, ΝΑΙ στη συζήτηση»” ως αποτέλεσμα μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων με τις θεματικές: α) Είναι δικαίωμά μου να μιλήσω και να ακουστώ. β) Συναι/no! Συναινείς; γ) Αλλάζω σκέψη, αλλάζω στάση, αλλάζω συμπεριφορά. δ) Ανακαλύπτοντας τις εσωτερικές μου δυνάμεις.

 

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ: “Η καμπΑΝια”

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, η εφαρμογή του ΑΝ Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω συνεχίζεται και το τρέχον σχολικό έτος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ετσι, σε αυτό το επόμενο βήμα, οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενεργοποιούνται και ετοιμάζουν μια σειρά δράσεων, μια “καμπΑΝια", με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση κοινού, εκπαιδευτικής κοινότητας και γονέων για το θέμα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης.

 

* Το πρόγραμμα ΑΝ είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

 


NEWSLETTER