Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 11:44

Καταγγελία ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας κατά του Πρύτανη

Γράφτηκε από την
Καταγγελία ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας κατά του Πρύτανη

Με ανακοίνωσή της στα μέσα ενημέρωσης η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας καταγγέλλει ότι δεν της παραχωρήθηκε από τις πανεπιστημιακές αρχές το κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στον Αντικάλαμο, προκειμένου να διεξαχθεί εκεί την περασμένη Πέμπτη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Έμφυλη βία και κακοποίηση των γυναικών”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η δικαιολογία ήταν πως “χρησιμοποιείται μόνο για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών”. Η ΠΑΣΠ μάλιστα καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της “το σώμα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα τον πρύτανη Κατσή Αθανάσιο τόσο για την προσπάθεια παρακώλησης και ματαίωσης της εν λόγω εκδήλωσης όσο και για την αναβλητικότητα του στις πολύ σοβαρές καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης που απασχολούν εδώ και ένα σχεδόν χρόνο το Πανεπιστήμιο μας” υπονοώντας ότι “οι άνθρωποι αυτοί, δεν ήθελαν να βρεθούν σε δύσκολη θέση και ήθελαν να αποφύγουν οποιαδήποτε ερώτηση από τις ομιλήτριες και τους φοιτητές, η οποία θα τους εξέθετε για ένα θέμα όπου οι ίδιοι έχουν προσπαθήσει να το οδηγήσουν στην αφάνεια κρύβοντάς το «κάτω από το χαλάκι»”.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την εκδήλωση όπου προσκεκλημένες ομιλήτριες ήταν η Νάντια Γιαννακοπούλου, δικηγόρος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και η Αναστασία Σιμητροπούλου, δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
"Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα <<Έμφυλη Βία και Κακοποίηση των Γυναικών>>. Προσκεκλημένες ομιλήτριες ήταν η κυρία Γιαννακοπούλου Νάντια, Δικηγόρος και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και η κυρία Σιμητροπούλου Αναστασία, Δικηγόρος και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ως ΠΑΣΠ προσπαθήσαμε από την πλευρά μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, να φέρουμε τη διαδικασία εις πέρας από την αρχή ως το τέλος της. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης η οποία αποσκοπούσε στην ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας για ένα τόσο επίκαιρο και φλέγον ζήτημα ήταν απαραίτητη η χρήση του Κεντρικού Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Πρώην ΤΕΙ Καλαμάτας). Εκπρόσωποι της παράταξής μας ήρθαν σε επαφή τόσο με τις πρυτανικές αρχές όσο και με τον ίδιο τον Πρύτανη Κατσή Αθανάσιο αλλά και με το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, (Κοσμήτορες) με σκοπό ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης να είναι το προαναφερθέν αμφιθέατρο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, από πλευράς μας προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε το χώρο. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τους Κοσμήτορες των Σχολών Διοίκησης και Γεωπονίας και Τροφίμων προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη προγραμματισμένη εκδήλωση-ημερίδα εκείνη την ημέρα και ώρα στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο. Όπως μας διαβεβαίωσαν και οι ίδιοι, δεν είχε οριστεί κάποια αντίστοιχη ενέργεια τη συγκεκριμένη ημέρα. Συνεπώς, θέσαμε ως αίτημα την αξιοποίηση του χώρου. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Κωνσταντίνος Μαυρέας, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης αναφέροντας στους εκπροσώπους της παράταξης μας ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με τις πρυτανικές αρχές για την αξιοποίηση του χώρου, ενώ μας παρέπεμψε στον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Πετρόπουλο Δημήτριο.

Ο κύριος Πετρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει την έγκριση του για τη κατοχύρωση της χρήσης του αμφιθεάτρου ενώ μας παρέπεμψε και αυτός στον Πρύτανη, προτείνοντας μας τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στο αμφιθέατρο Δ0:05 το οποίο ήταν τουλάχιστον υποτιμητικό, πρωτίστως προς το πρόσωπο των ομιλητριών και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση φοιτητές καθώς το αμφιθέατρο αυτό αποτελεί το πιο μικρό του είδους του στο χώρο του Ιδρύματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης που ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα (Πρυτανικές αρχές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό όπως και τοπικοί φορείς) ήταν προσκεκλημένοι. Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι ένας πρώην αντιπρύτανης και οι τέως κοσμήτορες είναι παντελώς ανίκανοι και αδιάφοροι ώστε να παραχωρήσουν την συγκεκριμένη αίθουσα στους φοιτητές τους. Είναι οι ίδιοι που δέσμευαν χρήματα των Σχολών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ενώ δεν μπορούσαν να εμπνεύσουν τους ίδιους τους φοιτητές στο να παρευρεθούν σε αυτές και παρακαλούσαν τους εκπροσώπους μας στους συλλόγους να συγκεντρώσουν κοινό για αυτές. Από ότι αποδεικνύεται στο μόνο που είναι ικανές οι Κοσμητείες είναι να ιδρύουν συνεχώς μεταπτυχιακά προγράμματα με κύριο μέλημα τους το χρήμα!

Πως αξιοποιήθηκαν τα χιλιάδες ευρώ που δέσμευσαν από τα τμήματα για τις δίκες τους εκδηλώσεις, αφού δεν υπήρχε η παραμικρή ανταπόκριση από τους ίδιους τους φοιτητές;

Για ποιο λόγο κράτησαν αυτή τη στάση στη δική μας εκδήλωση, στην όποια δεν αιτηθήκαμε ούτε ένα ευρώ και παρόλα αυτά καταφέραμε να παρευρίσκονται καταξιωμένες ομιλήτριες και χωρίς την αρωγή τους να την φέρουμε εις πέρας με επιτυχία;

Mάλλον ενοχλούνται με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις μας που θιγούν ακαδημαϊκά και κοινωνικά θέματα και αναδεικνύουν την εξωστρέφεια του Πανεπιστήμιου, ενώ οι ίδιοι είναι ανίκανοι να επιτύχουν σε αυτές!

Από τη στιγμή λοιπόν, που δεν κατορθώσαμε να βρούμε λύση έπειτα από τις συζητήσεις μας με τους Κοσμήτορες, στείλαμε γραπτή αλληλογραφία τόσο στον ίδιο τον Πρύτανη όσο και στη γραμματεία αυτού. Η γραμματεία του Πρύτανη δεν μας απάντησε ποτέ παρά μόνο στέλνοντας μας τον αριθμό πρωτοκόλλου του αιτήματός μας. Την ίδια στιγμή, ο κος. Κατσής ως απάντηση του ανέφερε ότι δεν μας επιτρέπει τη διεξαγωγή της τόσο σημαντικής αυτής εκδήλωσης στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου καθώς χρησιμοποιείται μόνο για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών. Απορίας άξιο αποτελεί το γιατί την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, το αμφιθέατρο αυτό χρησιμοποιήθηκε τρεις φορές για την πραγματοποίηση ημερίδων (έπειτα από πρωτοβουλίες της παράταξης μας) αλλά και από τα ίδια τα τμήματα για τη διεξαγωγή ημερών καριέρας ενώ ο κύριος Πρύτανης αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρείται μόνο για την διεξαγωγή ορκωμοσιών.

Τότε από ποιον δόθηκε άδεια για την χρησιμοποίηση του κεντρικού αμφιθέατρου;

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, οι κύριοι της Πρυτανείας, ο ίδιος ο Πρύτανης και οι Κοσμήτορες, μάλλον δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση από την ΠΑΣΠ. Όλοι οι συντελεστές άρνησης οι οποίοι στάθηκαν εμπόδιο για την ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας πάνω σε θέματα έμφυλης βίας μας αποδεικνύουν έμπρακτα την ανικανότητα τους να διοργανώσουν αντίστοιχου είδους εκδηλώσεις για ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τους κόλπους του Πανεπιστημίου μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο καταγγελίες φοιτητριών τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή της Σχολής. Είναι τουλάχιστον τραγικό, εκείνοι που τηρούν σιγή ιχθύος απέναντι σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να θέτουν εμπόδια στην πραγματοποίηση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης για ένα από τα μείζονα θέματα της κοινωνίας μας τα τελευταία χρόνια. Γίνεται ευκόλως εννοούμενο λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί, δεν ήθελαν να βρεθούν σε δύσκολη θέση και ήθελαν να αποφύγουν οποιαδήποτε ερώτηση από τις ομιλήτριες και τους φοιτητές, η οποία θα τους εξέθετε για ένα θέμα όπου οι ίδιοι έχουν προσπαθήσει να το οδηγήσουν στην αφάνεια κρύβοντάς το <<κάτω από το χαλάκι>>.

Ποιές είναι οι κινήσεις στις οποίες έχει προβεί το Πανεπιστήμιο μας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη στήριξη των φοιτητριών που προχώρησαν στην καταγγελία;

Καταγγέλλουμε το σώμα των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα τον Πρύτανη Κατσή Αθανάσιο τόσο για την προσπάθεια παρακώλησης και ματαίωσης της εν λόγο εκδήλωσης όσο και για την αναβλητικότητα του στις πολύ σοβαρές καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης που απασχολούν εδώ και ένα σχεδόν χρόνο το Πανεπιστήμιο μας!

Θέλουμε να πιστεύουμε έστω και τώρα, ότι ο Πρύτανης και η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν λειτούργησε με πολιτικές ιδεοληψίες και κοινωνική αναλγησία. Ζητούμε με επιτακτικό και εμφατικό τρόπο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία θέσαμε και αφήνουν το Πανεπιστήμιο μας έκθετο!

Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

Τους ευχαριστούμε πολύ που μας έκαναν σαφή τη θέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να καταγγείλουμε και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Ιδρύματος, οι οποίοι παρά την πρόσκληση μας, αρνήθηκαν να στείλουν έστω και έναν ομιλητή για να θίξει και να αναπτύξει πτυχές της έμφυλης βίας και κατ’ αυτό τον τρόπο λειτουργούν χωρίς να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στο θεσμό που εκπροσωπούν. Στο αποκορύφωμα της συγκεκριμένης ημέρας, όταν φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων δήλωσαν την επιθυμία τους να παρευρεθούν στην εκδήλωση, καθηγήτρια τόλμησε να ξεστομίσει την εξής φράση: «Γιατί, σας έχουν κακοποιήσει και θέλετε να παρευρεθείτε στη συγκεκριμένη εκδήλωση;»

Ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διαφημίσουμε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργανώνοντας πετυχημένες ημερίδες οι οποίες εστιάζουν τόσο σε ακαδημαϊκά όσο και σε κοινωνικά ζητήματα. Ενώ εμείς δίνουμε μάχες μέρα με τη μέρα ώστε να γίνουν γνωστές οι δράσεις που αφορούν το ίδρυμα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές, για ποιο λόγο το Πανεπιστήμιο μας ήταν το μοναδικό που απουσίαζε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τι δράσεις σκοπεύουν να διοργανώσουν με στόχο τη εξωστρέφεια αυτού;

Παρά τον ανήθικο πόλεμο που δεχτήκαμε ως παράταξη, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μια απολύτως επιτυχημένη εκδήλωση την οποία στήριξε σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα κρατώντας για ακόμη μια φορά τη σημαία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ψηλά!".


NEWSLETTER