Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 11:42

Τέμπη: Επτά ύποπτοι για τη διαρροή των ηχητικών, καλούνται για κατάθεση στον εισαγγελέα

Τέμπη: Επτά ύποπτοι για τη διαρροή των ηχητικών, καλούνται για κατάθεση στον εισαγγελέα

Eπτά άτομα από τον ΟΣΕ καλούνται για εξηγήσεις από τον εισαγγελέα, για τη διαρροή των ηχητικών με συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού του Intercity 62 που συγκρούστηκε στα Τέμπη με εμπορική αμαξοστοιχία και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά κατηγορούνται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, διέρρευσαν ηχητικές καταγραφές από τις συνομιλίες.

Μεταξύ των επτά υπόπτων είναι ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ, στελέχη και υπάλληλοι για τους οποίους προέκυψε κατά την προκαταρκτική έρευνα ότι με τον ένα η τον άλλο τρόπο, μετείχαν στη διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Τέμπη: Εξηγήσεις για πλημμέλημα, όχι για μοντάζ

Η κατηγορία για την οποία οι επτά θα δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα Ιωάννη Πιέρρο είναι πλημμέλημα, ενώ δεν περιλαμβάνεται στην εισαγγελική διερεύνηση για τα ηχητικά η καταγγελία ότι έγινε και μοντάζ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εφέτης ανακριτής είχε από την αρχή στα χέρια του το σύνολο των ηχητικών χωρίς αυτά να είναι μονταρισμένα. Άρα, το θέμα αυτό δεν αξιολογείται ποινικά από τη δικαιοσύνη αφού δεν θεωρείται πως προκάλεσε κάποια σοβαρή έννομη συνέπεια, αναφέρει η ΕΡΤ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί εξηγήσεις δεν περιελήφθησαν οι υπεύθυνοι για τη δημοσιοποίηση των ηχητικών, γιατί κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την έρευνα ότι στοιχειοθετεί ποινικές ευθύνες.

Ειδικότερα για να αποδοθεί ευθύνη για τη δημοσιοποίηση των ηχητικών, κατά τον νόμο, η δημοσιοποίηση πρέπει να βλάπτει το κράτος η κάποιον άλλον, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε από τον εισαγγελέα Νίκο Καραχάλιο που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.