Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 17:56

Σε διάλογο υπό προϋποθέσεις καλεί την «Ελληνικός Χρυσός» ο Σκουρλέτης

Γράφτηκε από την
Σε διάλογο υπό προϋποθέσεις καλεί την «Ελληνικός Χρυσός» ο Σκουρλέτης

Σε διάλογο υπό… προϋποθέσεις καλεί την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) Πάνος Σκουρλέτης.Με επιστολή του προς την εταιρεία, ο κ. Σκουρλέτης γνωστοποιεί τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου, υπό την προϋπόθεση «της άμεσης συμμόρφωσής της να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν διακοπεί ρητά στις Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων».

Με την ίδια επιστολή του ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, υπενθυμίζει «τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας αναφορικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (FlashSmelting)».

Παράλληλα, επισημαίνει «τη μη εκπλήρωση εκ μέρους της εταιρείας - παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις - των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών». Πρόκειται, όπως προσθέτει, για δοκιμές των οποίων «η αναγκαιότητα προκύπτει από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου, τον οποίο η ίδια η εταιρεία έχει συντάξει και αποδεχτεί».

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα των Σκουριών και (εν μέρει) της Ολυμπιάδας, «από οποιαδήποτε εκ προοιμίου διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου». Επιπλέον, αναφέρεται στην εξάντληση, από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, «των περιθωρίων για καλόπιστη επίλυση του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης εντός ενός έτους».

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει «την αυτονόητη δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου για συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης του κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας, πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική επιστολή του.

Πηγή: tanea.gr


NEWSLETTER