Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 13:59

Β. Σόιμπλε: "Οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση"

Γράφτηκε από την

Τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την Αθήνα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα.

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ελληνικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Η δήλωση αυτή γίνεται πριν από τη συνεδρίαση που θα έχουν το απόγευμα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που μετέχουν στο Eurogroup, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμπλέκονται στο τρίτο πρόγραμμα αρωγής ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο 2015.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου οι Σόιμπλε και Λε Μερ πρόκειται να μεταβούν μαζί, μπορεί να καταληξει σε συμφωνία για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χθες πως η Επιτροπή και η Αθήνα βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

«Ο στόχος του προέδρου (της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν) είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Λε Μερ.

«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά», υπογράμμισε πάντως, προσθέτοντας πως το θέμα «δεν είναι να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη μόνο και μόνο για τη χαρά του να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη».

Π. Μοσκοβισί: H Eλλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της ΕΕ για το έλλειμμα

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χώρα. Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».

«Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ