Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 09:18

Συντάξεις - Αναδρομικά: Oι 4 πληρωμές έως το καλοκαίρι, οι δικαιούχοι που πάνε ταμείο

Γράφτηκε από την
Συντάξεις - Αναδρομικά: Oι 4 πληρωμές έως το καλοκαίρι, οι δικαιούχοι που πάνε ταμείο

Αναλυτικά οι ημερομηνίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για τις συντάξεις

Ενας κύκλος από 4 μεγάλες καταβολές αναδρομικών συντάξεων σε πάνω από 300.000 συνταξιούχους δικαιούχους και κληρονόμους ξεκινά την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ολοκληρώνεται έως το καλοκαίρι.

Πρώτη πληρωμή: Kληρονόμοι συνταξιούχων
Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, ανοίγει ο κύκλος, καθώς πληρώνονται τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016 σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων. Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη πληρωμή αναδρομικών του 11μήνου σε κληρονόμους που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία έχει παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για όσους δεν πρόλαβαν να εκδώσουν εγκαίρως τα αναγκαία πιστοποιητικά. Η προηγούμενη πληρωμή ήταν στις 10 Φεβρουαρίου, όταν καταβλήθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ σε 63.207 κληρονόμους α’ βαθμού των θανόντων συνταξιούχων.


Δεύτερη πληρωμή: Kληρονόμοι συνταξιούχων

Η δεύτερη μεγάλη πληρωμή αναδρομικών κληρονόμων έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου 2021, όταν και αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

Τρίτη πληρωμή: Προκαταβολή εκκρεμών συντάξεων
Το τρίτο βήμα του κύκλου αναμένεται πριν το Πάσχα, όταν και έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν τα αναδρομικά των έναντι προκαταβολών για τις εκκρεμείς συντάξεις. Την Τετάρτη, 10 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ψηφιακές αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν στις προκαταβολές των εκκρεμών συντάξεων. Στην εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα, οι εν αναμονή συνταξιούχοι, που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα δηλώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ. Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές, που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα και τα αναδρομικά τους να πληρωθούν πριν το Πάσχα. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Τέταρτη πληρωμή: Αναδρομικά για πάνω από 30ετία ασφάλισης
Το τέταρτο και τελευταίο βήμα του φετινού κύκλου των αναδρομικών πρέπει να αναμένεται μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Η μεταρρύθμιση των συντελεστών αναπλήρωσης ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο μένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα οι 200.000 που δικαιούνται αυξήσεις στην τσέπη να περιμένουν ένα χρόνο τα αναδρομικά τους. Σημειώνεται πως οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019, καθώς αντιμετωπίζουν σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε τότε. Εκτιμάται πως πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι – δηλαδή όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 – και στη συνέχεια 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (οι προ του Μαίου 2016) για τους οποίους θεωρείται πως το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ την αύξηση που δικαιούνται, ενώ οι παλαιοί σε 5 ετήσιες δόσεις. Πράγμα που σημαίνει πως η αύξηση για τους παλαιούς, που είναι και η μεγάλη μάζα, θα είναι λιγότερο αισθητή συγκριτικά με τους νέους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει αποχωρήσει το 2013 (ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία πριν τον Μάιο του 2016), με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές (μέσος μισθός από το 2002 έως το 2013) και 39 έτη ασφάλισης. Δικαιούται συνολική αύξηση 100 ευρώ. Θα την λάβει σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για το τελευταίο 3μηνο του 2019 και για ολόκληρο το 2020 δικαιούται το 1/5, δηλαδή 20 ευρώ αύξηση. Για το 2021 δικαιούται άλλα 20 ευρώ αύξηση. Θα λάβει φέτος αύξηση 40 ευρώ και θα δικαιούται και αναδρομικά τουλάχιστον 20 μηνών, δηλαδή 500 ευρώ.

 

Πηγή: ethnos.gr

 


NEWSLETTER