Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 14:02

ΙRI: Οι πωλήσεις τροφίμων «κράτησαν» σε άνοδο τον τζίρο των σούπερ μάρκετ

Γράφτηκε από την
ΙRI: Οι πωλήσεις τροφίμων «κράτησαν» σε άνοδο τον τζίρο των σούπερ μάρκετ

Η κατηγορία των τροφίμων ήταν η μοναδική που κατέγραψε ανάπτυξη στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων παρουσίασαν κάμψη.

Έτσι, με τα τρόφιμα να προσφέρουν το 82,1% του συνολικού τζίρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙRI, η αγορά FMCG στα σούπερ μάρκετ εμφανίζει ανάπτυξη 1,3% στο τετράμηνο, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 2,746 δισ. ευρώ από 2,709 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκριση των πωλήσεων γίνεται με την περίοδο του 2020 η οποία περιλαμβάνει και τους πρώτους μήνες της πανδημίας όταν οι καταναλωτές είχαν προχωρήσει σε μαζικές αγορές καθαριστικών και προϊόντων ατομικής φροντίδας.

Έναν χρόνο μετά πάντως ενώ η κατηγορία των τροφίμων κινήθηκε ανοδικά κατά 2,8%, οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν πτωτικά. Η κατηγορία οικιακής φροντίδας υποχώρησε κατά 5,8% σε αξία και 5,6% σε όγκο πωλήσεων ενώ η κατηγορία προσωπικής φροντίδας και υγιεινής εμφάνισε απώλειες 8% σε αξία και 9% σε όγκο. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι η οικιακής φροντίδας είχε αυξηθεί κατά 23,6% και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής κατά 15%.

Τι συμβαίνει με τις τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI το πρώτο τετράμηνο του έτους, oι αυξημένες τιμές σε τρόφιμα και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς επηρέασαν και τις συνολικές τιμές της συνολικής αγοράς FMCG. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση 2,2% στην τιμή ανά μονάδα στο σύνολο, στα τρόφιμα η τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 3,6%, στα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς κατά 1,1% ενώ στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας μειώθηκε κατά 0,3%.

Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών

Τη μεγαλύτερη άνοδο όσον αφορά στην κατηγορία τροφίμων εμφάνισαν τα αλκοολούχα ποτά με ρυθμό ανάπτυξης 33,2% σε αξία πωλήσεων και ακολουθούν ακολουθούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα με 9% και τα αναψυκτικά με 6,9%. Στα επι ζυγίω προϊόντα καλές επιδόσεις κατέγραψαν τα ψάρια με αύξηση 16,2% και οι σαλάτες με 9,8%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη κάμψη εμφανίζουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με πτώση 11,5% σε αξία πωλήσεων ενώ στην κατηγορία επι ζυγίω στα φρούτα-λαχανικά με 5,8%.

Πηγή: insider.gr


NEWSLETTER