Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 10:00

Τι θα κρίνει τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Γράφτηκε από την

Δεύτερο «κύμα» αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 φέρνουν οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται.

Η νομοθετημένη αύξηση των κατώτατων αποδοχών κατά 2% από τον επόμενο χρόνο χαρακτηρίστηκε μικρή ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επιχείρησε να την δικαιολόγησε λέγοντας ότι οφείλεται στην ύφεση που δημιούργησε η πανδημία.

Ωστόσο οι αναθεωρημένες προβλέψεις για ανάπτυξη 5,9% (και οι ακόμη υψηλότερες εκτιμήσεις των ξένων οίκων) δημιουργούν προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά των κατώτερων.

Τις προσδοκίες αυτές επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός από το 2022, όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων.  Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης, όμως το 2% δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%.

«Από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα. Η  οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση και στους εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. 

«Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά η οικονομία και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων» υποστήριξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αύξηση αναμένεται να ισχύσει από τον Ιούλιο του 2022, αφού προηγηθεί η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και των ερευνητικών και επιστημονικών φορέων (που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο).

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την αύξηση

Η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της χώρας τον επόμενο χρόνο είναι έκδηλη, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και στο μέλλον.

Η ανάπτυξη αυτή -όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- θα φτάσει στους πολίτες μέσω ελαφρύνσεων στην φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και στην βελτίωση των μισθολογικών απολαβών. 

Το ύψος της δεύτερης -μέσα στο 2022- αύξησης του κατώτατου μισθού θα κρίνουν τρεις παράγοντες:

1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Κατανάλωση και τουρισμός στηρίζουν το αισιόδοξο σενάριο για το ΑΕΠ. Η ανάκαμψη έλαβε χαρακτηριστικά σχήματος V, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2019. Χθες η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο 7,5% στο σύνολο του 2021, ενώ οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν τον πήχη υψηλότερα. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για ευεργετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως η δέσμευση της ΝΔ προεκλογικά ήταν για άνοδο του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της ανόδου του ΑΕΠ. Με την σταδιακή επαναφορά του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα, η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει -θεωρητικά- στο 12%. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ρεαλιστικό σενάριο -υπό τις παρούσες συνθήκες- ενδεχομένως η αύξηση να συμβεί με έναν πιο σταδιακό τρόπο.

2. ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του τις τελευταίες εβδομάδες και οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να «αισθάνονται» τις επιπτώσεις του, βλέποντας μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και γενικά τα τρόφιμα να ακολουθούν πορεία ανατιμήσεων.

Ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και καύσιμα κάνουν, επίσης, υψηλές «πτήσεις» και ο φόβος όλων είναι τι θα συμβεί το χειμώνα και ειδικά στην περίπτωση που αυτός είναι βαρύς. 

Ουσιαστική και συντονισμένη απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πέραν των μέτρων απορρόφησης των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, αλλά και την αύξησης του επιδόματος θέρμανσης. Δεν αποκλείεται στην κορύφωση του κύματος ακρίβειας, να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνησης για την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων, όπως είναι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό της τάξης των 650 ευρώ (μικτά) 

3. ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων αξίας άνω των 3 δισεκ. ευρώ από την Θεσσαλονίκη και όμως δεν πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν τουλάχιστον πιστέψουμε μια ακόμα φορά, την ρητή διαβεβαίωσή του ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την συνταγματική του θητεία.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως το σενάριο προεκλογικής περιόδου το φθινόπωρο του 2022 θα φέρει πιο κοντά την πιθανότητα μιας γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού το επόμενο καλοκαίρι.

Ο κατώτατος μισθός το 2022

Από 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα (ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο).

Από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών), ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

Έτσι ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Πηγή: insider.gr