Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 11:37

Τράπεζες: Φόβοι για ακριβότερα δάνεια λόγω αύξησης επιτοκίων

Γράφτηκε από την

Η προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την ανησυχία των δανειοληπτών για αύξηση της δόσης του δανείου τους. Χωρίς συνέπεια τα στεγαστικά. Άμεση αύξηση της δόσης για τα επιχειρηματικά. Η απάντηση των τραπεζών με προϊόντα σταθερού επιτοκίου.

Τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων παρακολουθούν στενά το τελευταίο διάστημα τράπεζες και δανειολήπτες για εντελώς διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά.

Οι δανειολήπτες καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση της δόσης του δανείου τους και οι τράπεζες καθώς θα αυξήσουν τα έσοδα και κατ’ επέκταση τα κέρδη τους. Την προοπτική να περάσουμε σε θετικά επιτόκια προεξόφλησε την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί καλό νέο για τις τράπεζες, αλλά όχι για τον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να αντιμετωπίσει «δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων του», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να αποτελέσει σημείο προσοχής για τις τράπεζες».

Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία για τους Έλληνες δανειολήπτες καθώς η προοπτική ανόδου των επιτοκίων και η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των οφειλών τους στις τράπεζες, έρχεται παράλληλα με το υψηλό κόστος ενέργειας και διαβίωσης.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο news247.gr ότι η προοπτική ανόδου των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, άσχετα με τον χρονικό ορίζοντα που θα λάβει «σάρκα και οστά» μέσα στον χρόνο, έχει ήδη προεξοφληθεί και θα προκαλέσει μια νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούν οι δανειολήπτες, που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τη δόση του δανείου να μειώνεται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της υποχώρησης του euribor σε αρνητικό έδαφος.

Αρνητικά επιτόκια την τελευταία 7ετία

Σημειώνεται ότι το euribor τριμήνου με το οποίο είναι συνδεδεμένο το σύνολο σχεδόν του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών βρίσκεται εδώ και περίπου 7 χρόνια και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2015 σε αρνητικό έδαφος. Ετσι, τα κυμαινόμενα επιτόκια, αποτέλεσαν σύμμαχο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, περιορίζοντας την πίεση που δέχτηκαν την προηγούμενη δεκαετία της βαθιάς κρίσης.

Χωρίς συνέπειες τα στεγαστικά

Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν μικρή την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων στην παρούσα χρονική συγκυρία ενώ δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους δανειολήπτες, ιδιαίτερα όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Μάλιστα αποδίδουν την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν έχει καλύψει την τοκοφόρο περίοδο και είναι πλέον στην κατάσταση αποπληρωμής του κεφαλαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα στεγαστικά δάνεια με 20ετή διάρκεια, η πρώτη δεκαετία είναι περίοδος που ο δανειολήπτης πληρώνει κυρίως τόκους και η αποπληρωμή του κεφαλαίου είναι κυρίως τη δεύτερη δεκαετία, με έμφαση μάλιστα στην τελευταία πενταετία, όπου οι τόκοι αντιπροσωπεύουν το 10%-15% της οφειλής. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας είναι συμβάσεις του 2000 έως και το 2010, ο μηχανισμός αυτός αποτελεί πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, τουλάχιστον για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας και εφόσον οι δανειολήπτες δεν έχουν επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις τους, επιμηκύνοντας τη διάρκεια του δανείου για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, π.χ. τα 30-35 χρόνια.

Ακριβαίνουν τα επιχειρηματικά

Διαφορετικά είναι όμως τα δεδομένα που ισχύουν για τα επιχειρηματικά δάνεια, η πλειοψηφία των οποίων είναι ευθέως συνδεδεμένη με το euribor, αλλά και τις ανακυκλούμενες επιχειρηματικές πιστώσεις που δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα του εκτοκισμού. Πρόκειται για τα δάνεια που θα επηρεαστούν άμεσα ακόμη και από τη μικρή άνοδο των επιτοκίων, που θα περάσει αυτόματα και θα αυξήσει, ανάλογα και με το ύψος της πίστωσης και του spread, τη μηνιαία δόση ενός δανείου.

Ως αντίδοτο, οι τράπεζες προωθούν το τελευταίο διάστημα μαζικά δάνεια σταθερού επιτοκίου όχι μόνο για αγορά ή επισκευή κατοικίας, αλλά και για επιχειρηματικούς σκοπούς. Τα επιχειρηματικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο είναι αυξημένα έως και 100 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα κυμαινόμενα, που διαμορφώνονται κοντά στο 6%. Τα σταθερά επιτόκια και στην επιχειρηματική πίστη αποσκοπούν στο να αμβλύνουν την αβεβαιότητα που υπάρχει διάχυτη από την άνοδο του πληθωρισμού και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανοδικό κύκλο τα επιτόκια.

Έρχονται σταθερά επιτόκια και για τις επιχειρήσεις

Ήδη πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Eurobank, θα ανακοινώσει σύντομα τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ να «ασφαλίσουν» έως και 15 έτη τα κόστη της τραπεζικής τους χρηματοδότησης, χωρίς να είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά στη δανειοδότηση για «Επαγγελματικές Στέγες και Επαγγελματικό Εξοπλισμό» και η διάρκεια των δανείων φθάνει τα 15 χρόνια ενώ η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου θα είναι χωρίς πέναλτι.

Ανάλογα με το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τράπεζας θα προσφέρει στον επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κ.ά.) την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής στέγης (γραφείο, εργοστάσιο κ.λπ.) και επαγγελματικού εξοπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος του επιτοκίου με πρόταξη από την τράπεζα των πλεονεκτημάτων που έχει το σταθερό επιτόκιο σε βάθος χρόνου, με δεδομένη την εκτίμηση σε διεθνές επίπεδο ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: news247.gr