Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 18:33

Κίνδυνος «μπλακ άουτ» στην Ευρώπη: Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν και τα σενάρια που εξετάζονται

Γράφτηκε από την
Κίνδυνος «μπλακ άουτ» στην Ευρώπη: Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν και τα σενάρια που εξετάζονται

Για μπλακ άουτ και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προετοιμάζεται η Κομισιόν, εν όψει του χειμώνα, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι από τους δυσκολότερους εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, «είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανάγκη βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών και εντός της ΕΕ».

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο δίκτυο «RedaktionsNetzwerk Deutschland», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η ενεργειακή κρίση ήδη έχει φτάσει και αναμένεται σφοδρότερη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με το Spiegel, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

Όταν μόνο ένας μικρός αριθμός κρατών μελών επηρεάζεται από ένα περιστατικό όπως ένα μπλακ άουτ, άλλα κράτη της ΕΕ μπορούν να προμηθεύουν τους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.
Εάν πληγεί ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός χωρών, έτσι ώστε οι χώρες της ΕΕ να πρέπει να περιορίσουν τις παραδόσεις έκτακτης βοήθειας σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες από τα στρατηγικά της αποθέματα.
Τα 3 μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, οι υπουργοί Ενέργειας έχουν συμφωνήσει σε τρία μέτρα για την ενεργειακή κρίση:

υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες
συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων
Στην ανακοίνωση για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνεται πως «τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα» και θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, και αφορά κέρδη τα οποία είναι πάνω από μια αύξηση 20% των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER