Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 09:42

“Πλαστικό χρήμα”: Το ανάχωμα στη φοροδιαφυγή και τα κίνητρα στους ταξιτζήδες

Γράφτηκε από την
“Πλαστικό χρήμα”: Το ανάχωμα στη φοροδιαφυγή και τα κίνητρα στους ταξιτζήδες

Συνολικά το 40% των καταναλωτικών δαπανών γίνονται με ψηφιακό τρόπο, ενώ η επέκταση των POS αλλά και η διοχέτευση των κρατικών επιδομάτων με κάρτες αναμένεται να ενισχύσουν την τάση.

Σε βασικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και σε “μοχλό” ανάπτυξης μια βελτιωμένης τουριστικής εμπειρίας, κομβικό ζήτημα για μια χώρα, που η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, σε ένα μεγάλο βαθμό, εξελίσσεται η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ για το 2023, η συνολική αξία του όγκου ψηφιακών πληρωμών ανέρχεται στα €62 δις, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 15%, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση αξία της συναλλαγής βαίνει μειούμενη, ενδεικτικό της εξοικείωσης καταναλωτών και εμπόρων με τα ψηφιακά μέσα πληρωμών στην καθημερινότητά τους. Αυτό ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής συνάντησης το μεσημέρι της Τρίτης.

“Μοχλός” εσόδων

Μάλιστα τόνισε ότι, με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το 2023 οι επιπρόσθετες πληρωμές με κάρτες έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετα έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ! “Για κάθε 10 ευρώ επιπλέον συναλλαγών με κάρτα τα 0,68 ήταν αδήλωτα ευρώ, άρα η κάρτα λειτουργεί ως εργαλείο για αντιμετώπιση φοροδιαφυγής” σημείωσε ο κ. Πολύδωρος.

“Από το 2015 η Ελλάδα σε επίπεδο ηλεκτρονικών πληρωμών αναπτύσσεται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 25%!” προσέθεσε ο κ. Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. “Ένας δείκτης για να καταλαβαίνουμε πού βρισκόμαστε είναι η διείσδυση καρτών για την κάλυψη της καταναλωτικής δαπάνης. Από εκεί που ήμασταν τελευταίοι στην σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη, το 2015, πλέον φθάσαμε στο ευρωπαϊκό μέσο όρο” τόνισε ο επικεφαλής της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Δηλαδή, συνολικά το 40% των καταναλωτικών δαπανών, πλέον, γίνονται με ψηφιακό τρόπο και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση των 27. Άρα είμαστε στον κοινοτικό μέσο όριο, αλλά όχι στο μέσον, που είναι η 13η θέση. Άρα έχουμε καλύψει χώρο αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο. Για να συνεχίσουμε όμως πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο” τόνισε ο κ. Πολύδωρος, που, συμπλήρωσε ότι το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, με την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας, (με την υποσημείωση, ωστόσο, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας), μπορεί να ενισχύσει την περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών πληρωμών. Όπως είπε, προβλέπεται μια αύξηση 1,6% της καταναλωτικής δαπάνης για φέτος.

Μέτρα για την ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών

Σε σχέση με τα μέτρα πολιτικής ο κ. Πολύδωρος ανέφερε ότι η προώθηση της καθολικής αποδοχής των καρτών στην αγορά, αλλά και η διοχέτευση των κρατικών επιδομάτων με κάρτες έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Όπως είπε στη χώρα, ακόμη, σε μεγάλο ποσοστό τα μετρητά έχουν ρόλο. Δεν παρέλειψε να πει, δε, ότι αυτό αποτελεί “τροχοπέδη” ειδικά στον τουρισμό και στην εμπειρία των επισκεπτών. “Το Νο1 παράπονο που υπήρχε πέρυσι, ήταν ότι τα ταξί στην Ελλάδα δεν έπαιρναν κάρτα” σημείωσε και τόνισε ότι όταν μια χώρα έχει το 25% του ΑΕΠ της από τον τουρισμό, “θα πρέπει να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στον ταξιδιώτη.”

Για τα ταξί

Στο μεταξύ, ο κ. Πολύδωρος προανήγγειλε ένα πρόγραμμα με κίνητρα από την Mastercard για την επέκταση της διαδικασίας ψηφιακών πληρωμών στα ταξί. “Για τα ταξί σχεδιάζουμε πράγματα για να απαλύνουμε … τον πόνο. Φέτος τα ταξί θα ευνοηθούν από εμάς, είτε με καμπάνια με κίνητρα είτε με εκκαθαριστές πληρωμών θα κάνουμε την αποδοχή καρτών λίγο πιο εύπεπτη… Μάλλον θα επιδοτήσουμε κάποια πράγματα στην αποδοχή καρτών και ίσως το τερματικό” ανέφερε ο κ. Πολύδωρος και συμπλήρωσε ότι, άμεσα, εξετάζεται για κάποιο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τις εταιρείες εκκαθάρισης, να μην υπάρχουν προμήθειες, ώστε να υπάρξει μια σχετική εκπαίδευση της αγοράς.

Σε σχέση, πάντως, με το ύψος των προμηθειών, αφού είπε ότι “δεν διαμορφώνονται από εμάς” παρέπεμψε σε ένα σύνολο παραγόντων. Συμμετέχουμε σε οικοσύστημα αλλά το κόστος είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα θεσμοθετημένοι απ’ την ΕΕ και μιλάμε για το interchange (0,2%)” τόνισε σημειώνοντας ότι η εταιρεία του προσπαθεί να συμπιέζει τα κοστολόγιά της και να αποδίδει αξία μέσα απ’ την προσπαθεια για γρηγορότερη, απλούστερη, ασφαλέστερη και καινοτόμα συναλλαγή.

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER