Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 09:00

Handelsblatt: Ο Αλ. Τσίπρας προσδοκά ελαφρύνσεις χρέους από τον μεγάλο Συνασπισμό

Handelsblatt: Ο Αλ. Τσίπρας προσδοκά ελαφρύνσεις χρέους από τον μεγάλο Συνασπισμό

Από έναν μεγάλο συνασπισμό, ο Αλ. Τσίπρας προσδοκά κυρίως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, επισημαίνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της, από την Αθήνα, με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών θα μειωθούν οι πιέσεις για λιτότητα που ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε. Επιπλέον, η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωομόλογα πρέπει να ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως όμως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. Παρά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει προτάσεις μέχρι τέλη Μαρτίου, αποφάσεις δεν είναι εφικτές όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση στο Βερολίνο. (...)  

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε "καθαρή έξοδο" από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται, ωστόσο, την πολιτική στήριξη των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών. Προς το παρόν ζούμε μια εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων: Στις αρχές του 2015 ο τότε πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεπε τον, νέο τότε, Έλληνα πρωθυπουργό σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα όμως είναι ο Τσίπρας, ο οποίος με τις παραινέσεις του, τηλεφωνικά ή με SMS, προτρέπει τον Μάρτιν Σουλτς να πει "ναι" στον μεγάλο συνασπισμό. Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάρτιν Σουλτς είναι σήμερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο σημαντικότερος σύμμαχος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ