Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 12:30

Γιώργος Σταθάκης: Απαιτείται αλλαγή του ενεργειακού συστήματος για καθαρή ενέργεια

Γράφτηκε από την
Γιώργος Σταθάκης: Απαιτείται αλλαγή του ενεργειακού συστήματος για καθαρή ενέργεια

Η Ελλάδα υποστηρίζει φιλόδοξους στόχους για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε μήνυμα που απέστειλε σήμερα προς το συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα οικονομικά της ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

"Απαιτείται, πρόσθεσε, αλλαγή του ενεργειακού συστήματος με στόχο την καθαρή ενέργεια, τη βελτίωση της αποδοτικότητας, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών και εναλλακτικών καυσίμων. Η μετάβαση θα είναι σταδιακή και καλά οργανωμένη προκειμένου η αντικατάσταση του άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή να μην υπονομεύσει την ανάπτυξη".

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Γεράσιμος Θωμάς τόνισε ότι το καλοκαίρι θα είναι το σημείο καμπής προκειμένου η Ελλάδα να βγει μόνιμα από το περιβάλλον της κρίσης, σημειώνοντας ότι ο τομέας της ενέργειας υπήρξε σημαντικό κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που έχει ξεκινήσει, πρέπει να συνεχιστεί, όπως και να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ και ο υγιής ανταγωνισμός με υγιείς επιχειρήσεις. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να εφαρμοστεί το μοντέλο- στόχος της ΕΕ για την ενέργεια ώστε η αγορά της χώρας και της περιφέρειας να μην είναι απομονωμένη.

"Μαύρη" χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας ότι αν αφαιρεθούν τα α έκτακτα έσοδα, η επιχείρηση το 2017 ήταν ζημιογόνα. Τυχόν κατάρρευση της ΔΕΗ, πρόσθεσε, θα παρασύρει την οικονομία και τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα ενδυναμώσει την επιχείρηση και θα φέρει τεχνογνωσία.

Ανταγωνιστικές τιμές για την βιομηχανία, ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων, εξοικονόμηση ενέργειας, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας που παρουσίασε ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Σχέδιο για εκσυγχρονισμό του Δημοτικού φωτισμού της Αθήνας με την μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρουσίασε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, αστικής ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER