Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 21:49

Πιτσιόρλας: "Μπορούμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική"

Γράφτηκε από την
Πιτσιόρλας: "Μπορούμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική"

«Από γεωγραφική, ιστορική, πολιτιστική άποψη, μπορούμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η πορεία των σχέσεών μας με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια, το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Εάν όμως αντί να δουλεύουμε για αυτή την προοπτική, κλεινόμαστε σε μια αδιέξοδη και ακατανόητη για όλο τον κόσμο διαμάχη με τα Σκόπια και φοβόμαστε ότι τα Σκόπια θα απειλήσουν την Ελλάδα, τότε είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και μόνοι μας μένουμε στο περιθώριο των εξελίξεων».

Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε σημερινή του συνέντευξη στην ιστοσελίδα The Caller.

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ακόμη ότι η ικανότητα να αναλύουμε τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς σε κάθε φάση και να προσδιορίζουμε τους στόχους του έθνους μας είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που σφραγίζει τη μοίρα αυτής της χώρας. Και αυτή η ικανότητα εξαρτάται από τις ιδεολογικές συντεταγμένες που καθορίζουν την σκέψη μας ως λαός. «Το θέμα των Σκοπίων είναι η εκδήλωση αυτών των βαθύτερων προβλημάτων, τα οποία οφείλουμε να λύσουμε. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εάν απαλλαγεί από αμυντικά σύνδρομα και εάν μετατρέψει σε θετική στρατηγική τα τεράστια πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης σε έναν ρευστό και μεταβαλλόμενο κόσμο».

Σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και αν αυτό έφερε πιο κοντά το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε τα εξής: « Όταν μιλάω για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μου έρχεται στο μυαλό μια εικόνα. Για δεκαετίες μπροστά από το εξαιρετικό κτίριο του παλιού επιβατικού σταθμού στο λιμάνι υπήρχε ένας τοίχος που το έκρυβε. Με μια απλή κίνηση, την κατεδάφιση αυτού του τοίχου, άλλαξε όλη η εικόνα του λιμανιού και ήρθε στο προσκήνιο η ιστορία της πόλης. Αυτό ακριβώς έκανε ο Μπουτάρης. Καθάρισε τη φυσιογνωμία της πόλης από την ψυχροπολεμική πατίνα και της έδωσε εκείνη τη λάμψη και την προοπτική του μητροπολιτικού κέντρου. Η επανεκλογή του έχει πάνω από όλα συμβολικό χαρακτήρα για το ποιες αντιλήψεις θα επικρατήσουν για τον ρόλο και την προοπτική, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας».

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών την επόμενη μέρα των εκλογών ο υφυπουργός ανέφερε ότι: «στις επόμενες εκλογές, το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό θα είναι το ποια κυβέρνηση θα οργανώσει την πορεία της χώρας προς το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που χρειάζεται και τη μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να εξυπηρετηθεί αυτό το νέο μοντέλο. Σε αυτό το ερώτημα οφείλουν να απαντήσουν όλοι.

Εμείς προτείνουμε τον διάλογο ανάμεσα στις ιστορικά αποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θεωρώντας ότι έχουμε ιστορικές και πολιτικές αναφορές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την μετεκλογική μας συνεργασία. Η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος του δημοκρατικού μας συστήματος και προφανώς δεν τίθεται για εμάς θέμα συνεργασίας μαζί της. Το ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλει να κάνει τη δική του επιλογή. Προς το παρόν, προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να αφήσει ανοιχτή την πόρτα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή την επιλογή -όπως και τη δική μας- θα την κρίνει ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Ως προς το ποια θα είναι αυτή η ώρα, η απάντηση είναι απλή: Το τέλος της θητείας της κυβέρνησης».

Για τα θέματα της οικονομίας ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι τον Αύγουστο γυρίζουμε σελίδα και πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον με διαφορετικό τρόπο και πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αλλάξουμε και το κράτος και την οικονομία . Για το θέμα του χρέους ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια να επιτύχει μια σοβαρή ρύθμιση «και να βγάλει από τον λαιμό της οικονομίας μας μια ασφυκτική θηλιά. Η όποια ρύθμιση του χρέους όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως σύνθημα για επανάληψη αυτοκτονικών πρακτικών από το πολιτικό σύστημα της χώρας».

Τέλος ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Στα οκτώ χρόνια της κρίσης, ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Σεβασμός σε αυτές τις θυσίες σημαίνει πρώτα ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να είναι ειλικρινή με τον ελληνικό λαό. Όμως και ο ελληνικός λαός οφείλει να κλείνει τα αυτιά του πια σε υποσχέσεις που ακούγονται ωραίες αλλά που ολοφάνερα είναι ανεδαφικές. Τα κόμματα έχουν βέβαια την πρώτη ευθύνη. Το κεντρικό θέμα είναι ότι εάν θέλουμε να ανεβάσουμε σταδιακά το βιοτικό επίπεδο και να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν την κρίση θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας. Να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους από την λειτουργία της οικονομίας. Αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του βιοτικού επιπέδου μέσω του εξωτερικού δανεισμού είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Έτσι ακριβώς φτάσαμε στη χρεοκοπία. Αυτή η πολύ απλή αλήθεια πρέπει να κατανοηθεί σε όλο το βάθος και όλες τις προεκτάσεις της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER