Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 11:33

Χαμηλό το ενδιαφέρον των αποδήμων για ψήφο

Γράφτηκε από την
Χαμηλό το ενδιαφέρον των αποδήμων για ψήφο

Χωρίς αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων.

Χωρίς να διαφαίνεται πιθανή η συγκέντρωση των απαιτούμενων 200 ψήφων, μετά τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και άρα χωρίς αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως βασικό όρο για τη θετική ψήφο του τη μη ενσωμάτωση της ψήφου των αποδήμων στο εν Ελλάδι αποτέλεσμα και τη δημιουργία τεσσάρων νέων περιφερειών –Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας – Απω Ανατολής και Υπολοίπων Χωρών–, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Μ. Βορίδη και την κυβέρνηση. Από την άλλη, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που με τη θετική ψήφο τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευρεία συναίνεση, αντιδρούν κατηγορώντας την κυβέρνηση, το μεν ΚΚΕ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», το δε ΜέΡΑ25 για εργαλειοποίηση των ομογενών.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο νόμος Θεοδωρικάκου, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με τα «όπλα» που της δίνει ο υφιστάμενος νόμος, τα οποία, παρά τους περιορισμούς, δεν είναι αμελητέα. Το κυριότερο αφορά τη δυνατότητα «επιστροφής» της γενιάς του brain drain. O νόμος που ψηφίστηκε το 2019 από τον αριθμό-ρεκόρ των 288 βουλευτών περιλαμβάνει μία κομβική ρύθμιση για τη γενιά που έφυγε την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι νέοι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να ψηφίσουν με τον ΑΦΜ του πατέρα τους ή της μητέρας τους. Πρόκειται πρακτικά για μια πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς ένας νέος που έφυγε πριν από 5 ή 6 χρόνια και δεν πρόλαβε να δουλέψει ποτέ στην Ελλάδα, και άρα δεν έχει καταθέσει ποτέ φορολογική δήλωση, δεν θα μπορούσε να ψηφίσει παρά μόνον εάν έπαιρνε το αεροπλάνο και επέστρεφε.

Από τη στιγμή που με τη σημερινή ψηφοφορία θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, η κυβέρνηση θα έχει καθαρό πεδίο, ώστε να ενεργοποιήσει τη στρατηγική της για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι κάτι που επιβάλλεται, καθώς αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι πολύ χαμηλά. Συνολικά περίπου 1.200 άτομα έχουν ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις εγγραφής και μόλις 120 την έχουν κάνει πράξη. Με αυτά τα δεδομένα, μια καμπάνια που θα ενημερώνει τους Ελληνες του εξωτερικού είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Κατά πληροφορίες, αυτή θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα «τρέξει» όλο το φθινόπωρο και θα είναι επικεντρωμένη στο Διαδίκτυο και στα ομογενειακά ΜΜΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα στοχεύει στο συναίσθημα και θα καλεί τους Ελληνες να «κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένας στόχος είναι να εγγραφούν πάνω από 50.000. Σε κάθε περίπτωση, το όριο των 100.000 συνολικά θεωρείται «ταβάνι», καθώς οι γραφειοκρατικές προϋποθέσεις αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Στον σχεδιασμό βρίσκεται βεβαίως και η αναζήτηση υποψηφίων που θα «μιλούν» σε ευρεία κοινά και θα μπορούν να συσπειρώσουν την ομογένεια. Βάσει του νόμου, κάθε κόμμα υποχρεούται να βάλει στην πρώτη τριάδα τού Επικρατείας έναν Ελληνα του εξωτερικού. Το σε ποια θέση θα είναι, αποτελεί επιλογή της ηγεσίας του κόμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε κόμμα θα πρέπει να επιλέξει έξυπνα από ποια περιοχή θα είναι ο υποψήφιος, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να έχουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές, καθώς εκεί ζουν οι ισχυρότεροι Ελληνες του εξωτερικού.

Πηγή: kathimerini.gr


NEWSLETTER