Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 17:21

«Βόμβα» από το βούλευμα για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη: Δεν διώκονται για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis

Γράφτηκε από την

«Βόμβα» στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis πυροδοτεί το βούλευμα με το οποίο παραπέμπεται η Ελένη Τουλουπάκη και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο.

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται σε δίκη δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis και τις έρευνες για τους 10 εμπλεκόμενους πολιτικούς, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει από ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου αλλά και όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με επίσημες δηλώσεις του.

Ειδικότερα, στο βούλευμα επισημαίνεται ότι οι ενέργειες όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς ήταν σύννομες και επιβεβλημένες. Παράλληλα αναφέρει ότι οι μάρτυρες νομίμως μπήκαν σε καθεστώς προστασίας. Ομόφωνα αμετακλήτως απαλλακτική είναι επίσης η κρίση του Συμβουλίου για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος Μιωνί και δωροληψίας πολιτικού προσώπου. Ομοίως αμετάκλητα απαλλακτική είναι η κρίση για δήθεν παρεμβάσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη, καθώς και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά στους χειρισμούς τους σχετικά με την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και για τους οποίους κατηγορήθηκαν από τη ΝΔ ως «σκευωροί», αλλά αφορά, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στο ότι δεν διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει στις 21 Φεβρουαρίου του 2017 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Γκεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία ζητούσαν να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για μη ανατιμολόγηση φαρμάκων στην διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2015 που όπως υποστήριζαν είχε σαν αποτέλεσμα τη ζημία του δημοσίου αλλά και ιδιωτών.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος διώκεται για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας και η κ. Τουλουπάκη γιατί φέρεται να καθυστέρησε να στείλει τη μήνυση. «Ως προς το παραπεμπτικό σκέλος που αφορά στην πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και στην με πλειοψηφία 3-2 απόφαση για παραπομπή της κ Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας δια παραλείψεως τελούμενο, που αφορά αποκλειστικά στη μη έγκαιρη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπουργό υγείας κ Κουρουπλή, με ηθικό αυτουργό τον εντολέα μας, δηλώνουμε βέβαιοι για την πρόδηλη νομική και ουσιαστική αβασιμότητα αυτής της κατηγορίας και θα φανεί με πανηγυρικό τρόπο στο ακροατήριο του Ειδικού δικαστηρίου», αναφέρουν οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, σε δήλωσή του, ανέφερε: «H Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο NOVARTIS είναι υπαρκτό και οι Εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος , τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της Πατρίδος μας».

«Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κλπ συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μία άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στην μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή. Τελικά για το σκάνδαλο “Novartis” δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάκτες του…», τονίζει από την πλευρά του ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αν και είχε γνώση του βουλεύματος, στη δήλωσή του επέμεινε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «παραπέμφθηκε χθες, με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis». «Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα», ισχυρίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δικαστική συντάκτης της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της εφημερίδας και τους τηλεθεατές του καναλιού, αποκαλύπτοντας ότι η πληροφόρηση μέσω διαρροών που υπήρχε το βράδυ της Πέμπτης «για παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, σχετικά με την υπόθεση Novartis, δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια». «Ως εκ τούτου η υπογράφουσα στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες ητά συγγνώμη», έγραψε.

Απαλλακτικό το βούλευμα και για τους υπόλοιπους

Υπενθυμίζεται πως απαλλακτικό είναι το βούλευμα και δεν παραπέμπονται σε δίκη οι στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως και οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης και Κώστας Βαξεβάνης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας. Όλοι τους είχαν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως «σκευωροί» του σκανδάλου Novartis.

Μετά την απαλλακτική απόφαση, ο Κώστας Βαξεβάνης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης έστειλε μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως ανέφερε «η αλήθεια για τη συνωμοσία (σσ αυτόν που θέλησαν να θάψουν το σκάνδαλο) θα αποκαλυφθεί. Πρώτος θα απολογηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσουν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Μανιαδάκης και η υπόλοιπη παρέα. Τα αδιευκρίνιστα θα διευκρινιστούν».

«Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία [...] Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της δικαιοσύνης υπαρκτό.», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, και προσθέτει: «Η απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς. Θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον. Η μέρα που η χώρα θα απαλλαγεί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι μια καλή μέρα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Πηγή: tvxs.gr