Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 19:42

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Επιδιώκει συγκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών και για "σπατάλη" του Ταμείου Ανάκαμψης»

Σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για διάφροα θέματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Ταμείο Ανάκαμψεις και την ενεργειακή κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να συνεχίσει τη συγκάλυψη, ενώ προσπάθησε να συσχετίση την καθυστέρηση και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει «να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας» και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος «να επαγρυπνούμε αλλά και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό. Για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού. Για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε τη πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα παρά τις προθέσεις του κου Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».

Σκληρή ήταν η κριτική του και για τις εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει επιλέγει να αναγάγει τη ΔΕΗ σε «πρωταγωνιστή της αισχροκέρδειας».

«Ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της. Η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκ υπερκέρδη» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει «ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%. Και στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.

Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Αυτό στη πράξη δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται κυρίως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στη πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

Έκανε, ακόμη, λόγο για έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν τονίζοντας ότι η χώρα μετατράπηκε «από πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και από ισότιμος εταίρος σε δεδομένος σύμμαχος που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά καμία εγγύηση για τα δικά της συμφέροντα. Και αυτή η πολιτική φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις και αρνητικά τετελεσμένα».

«Γιατί η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με πράξεις. Και όσο ο κος Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για τη κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής αλλά δεν τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται» συμπλήρωσε.

Άσκησε, όμως, κριτική και για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη κινείται αμήχανα και βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις της.

«Η Ε.Ε. φαίνεται να μην έχει ένα συλλογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Γερμανία μπλοκάρει ευρωπαϊκές λύσεις για πλαφόν στη τιμή αγοράς του φυσικού αερίου και για κοινό δανεισμό για παρεμβάσεις χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα όμως που εσωτερικά ακολουθεί δική της ιδιαίτερα γενναιόδωρη πολιτική» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει «στο μόνο που όλη την Ευρώπη συγκλίνει, είναι η επιστροφή του κράτους στην ενέργεια για να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις. Όλη, εκτός από την Ελλάδα όπου ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και για αυτό τα δραματικά αποτελέσματα που βιώνουμε δεν είναι τυχαία».

Πηγή: tvxs.gr