Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 09:58

Στην Αθήνα ο Γερμανός Καγκελάριος: Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Σολτς

Γράφτηκε από την

Συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον καγκελάριο το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DW, δεν είναι κρυφό ότι για τη γερμανική κυβέρνηση η σημασία της ιδιότυπης ανταλλαγής αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία) είναι μεγάλη. Με τις συμφωνίες «Ringtausch» που εδώ και μήνες δρομολογεί η γερμανική κυβέρνηση με την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πχ. Τσεχία ή Πολωνία, προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης.

Μόνο που δεν θέλει να τα στείλει η ίδια απευθείας στην Ουκρανία για να μη γίνει «εμπόλεμο μέρος», αλλά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους επωφελούνται από την αναβάθμιση -υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη- των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων. Στην περίπτωση πάντως της ανταλλαγής με την Ελλάδα καταγράφεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανακοινώσεις από γερμανικής και ελληνικής πλευράς διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Welt ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο «Μυτιληναίος» στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2. Για όλα αυτά αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται στις 12 το μεσημέρι.

Η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα αναμένεται να είναι σύντομη, χωρίς άλλες συναντήσεις. Μόνο με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, το διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατίας, που τόσο ταλανίζεται μέχρι σήμερα. Η Ακρόπολη όμως ήταν επίσης εκεί, όπου οι ναζί ύψωσαν τη σβάστικα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ώρα πάντως που η Γερμανία αναζητά επειγόντως νέους και ιδανικά «πράσινους» ενεργειακούς πόρους προκειμένου να επιταχύνει την -σχεδόν αποκλειστική για χρόνια- εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ελλάδα ήρθε στις 24 Οκτωβρίου με μια πολύ απτή πρόταση. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο πλεύσης έχει μάλιστα παρουσιαστεί ήδη στον Πράσινο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η πρότασή μας είναι να κατασκευαστεί μια απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας που θα περνά από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είτε και μέσω Αδριατικής. Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε 'πράσινη' ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην Αυστρία και κυρίως στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια από ανενεώσιμες πηγές» εξήγησε στην DW ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η Γερμανία πάντως, όπως και η Αυστρία φαίνεται ότι εξετάζουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πρότασης.

Πηγή: tvxs.gr