Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 19:30

Μεταβιβάστηκαν στον επενδυτή Γ. Προκοπίου τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Γράφτηκε από την
Μεταβιβάστηκαν στον επενδυτή Γ. Προκοπίου τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ) στον επενδυτή Γιώργο Προκοπίου, έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο κ. Προκοπίου πλειοδότησε στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία (το συνολικό τίμημα ξεπέρασε τα 62 εκατ. ευρώ) η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, και η σύμβαση υπεγράφη την 1η Μαρτίου του 2023.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταικούρας «μία τετραετής, εντατική και μεθοδική προσπάθεια, επίσπευσης του Υπουργείου Οικονομικών, με την συνδρομή και συναρμόδιων Υπουργείων για την επίλυση σειράς θεμάτων, κατέστησε εφικτή τη μεταβίβαση, κατόπιν μιας ανταγωνιστικής, διαφανούς και επιτυχούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Με τετραπλασιασμό του προσφερόμενου τιμήματος. Και με διευθέτηση εκκρεμών εργασιακών ζητημάτων, με πλέγμα παρεμβάσεων που αναλήφθηκαν διαχρονικά. Το γεγονός αυτό, μαζί με την επιχειρηματική ποιότητα, το ήθος και τις περγαμηνές του νέου επενδυτή στο χώρο της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας εν γένει, ανοίγουν νέες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για την ιστορική εταιρεία».

Για τις προοπτικές της εταιρείας ο υπουργός σημείωσε:

*Με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος και ο εκσυγχρονισμός του ώστε να γίνει ενεργό και προσοδοφόρο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι υπόθεση που απαιτεί μια ολοκληρωμένη και συστηματική πολιτική. Από όλους τους συνεμπλεκόμενους. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποτελούν πυρήνα της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, τις βασικές τους υποδομές και την εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ήρθαν αντιμέτωπα με σοβαρά, πολλαπλά και αλληλένδετα προβλήματα. Όμως, παρά τα προβλήματα, όπως επιβεβαιώνεται σήμερα, ο κλάδος είναι εδώ. Εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο, ενώ οι ευκαιρίες που ανοίγονται, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η άρση των αδιεξόδων και η ανάπτυξη των ναυπηγείων, με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία, θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Για την απασχόληση και τις εξαγωγές, την οικονομική δραστηριότητα εν γένει, τη διάχυση νέων τεχνολογιών. Αλλά και δυνητικά, για τη διατήρηση αμυντικής αυτονομίας, ως προς την επισκευή και κατασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Γ. Προκοπίου: Η πολύ σωστή αντιμετώπιση των εργαζομένων, η οποία είναι υποχρέωσή μας

Από την πλευρά του, ο κ. Προκοπίου, υπογράμμισε τη «σημαντική δουλειά και προεργασία που έχει γίνει από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το βάρος, όπως είπε, «να πέφτει στο Υπουργείο Οικονομικών». «Εδώ ήταν πολλά τα θέματα τα οποία τα τακτοποιήσατε με εξαιρετική και ταχύτητα και δικαιοσύνη προς όλους. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η πολύ σωστή αντιμετώπιση των εργαζομένων, η οποία είναι υποχρέωσή μας. Δεν υπάρχουν δουλειές χωρίς εργαζόμενους. Αλλά και οι δουλειές πρέπει να στέκονται από μόνες τους. Δεν μπορεί να τις επιδοτεί κανείς. Γιατί θα επιδοτήσεις έναν μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, μετά θα κλείσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προκοπίου.

Για τα σχέδια ανάπτυξης του Ναυπηγείου ανέφερε: «…το όραμά μου είναι να γίνει αιχμή της τεχνολογίας στην ναυτιλιακή και στην αμυντική βιομηχανία, που να μπορέσουμε να γίνουμε αυτάρκεις σε πολλά θέματα. Να μην έχουμε ανάγκη κανέναν…Υπάρχει ένα σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Θέλουμε τη συνεργασία των εργαζομένων, αλλά πρέπει να έχουν αντικείμενο. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε πολύ να έχουν αντικείμενο, διότι αυξανομένου του αντικειμένου, αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Προκοπίου, «η θέση προσφέρεται και για την προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας», ενώ υπογράμμισε ότι «το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλικότερη από το πετρέλαιο και πιο ακίνδυνη».

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Διαχειριστής κ.. Χριστόδουλος Σεφέρης σημείωσε ότι «το Ναυπηγείο θα πάει στα ικανά χέρια του κ. Προκοπίου, τον οποίο συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή δύναμη».

Πηγή: ertnews.gr


NEWSLETTER