Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 13:12

Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουν οι Eλληνες εξωτερικού στο δεύτερο γύρο

Γράφτηκε από την

 

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία ψηφίζουν κατά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2023 οι Έλληνες που διαμένουν εκτός Ελληνικής Επικράτειας και έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Τα εκλογικά τμήματα αυξήθηκαν σε 102 από 99 σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού είναι 25.610.

Δείτε τα εκλογικά τμήματα ΕΔΩ

 

Πώς ψηφίζουν
Όπως και στον πρώτο γύρο των Εθνικών Εκλογών, έτσι και στο δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου, θα έχουν ξανά την ευκαιρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του Εξωτερικού. Δικαίωμα ψήφου βέβαια έχουν οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ήδη εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού.

Όπως έγινε και στον γύρο που πέρασε οι απόδημοι Έλληνες με δικαίωμα ψήφου, θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες μια μέρα πριν από ότι στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή στις 24 Ιουνίου.

Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας, που έχει ήδη εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, θέλει να διαγραφεί από τον κατάλογο ή να κάνει αναστολή της εγγραφής του, προκειμένου να ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, θα πρέπει να κάνει αίτηση (διαγραφής ή αναστολής αντίστοιχα) στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα το αργότερο τρεις μέρες πριν από την προκήρυξη των νέων εκλογών.

Εάν δηλαδή οι νέες εκλογές προκηρυχθούν, όπως λέγεται ότι θα γίνει, τη Δευτέρα 29 Μαϊου, οι αναστολές ή διαγραφές από τους καταλόγους εξωτερικού πρέπει να γίνουν μέχρι και αύριο Πέμπτη στις 25 Μαϊου.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ήδη κάνει αναστολή της εγγραφής τους, αλλά τελικά θέλουν να αναιρέσουν την αναστολή, για να μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά στο εξωτερικό.

Πηγή: DNews