Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 18:23

Tο Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας 2023 απονεμήθηκε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Γράφτηκε από την
Tο Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας 2023 απονεμήθηκε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Tο Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023 απένειμε στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Παρών στην τελετή ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Ήταν μεγάλη μου τιμή που σήμερα απένειμα το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας για το 2023 στον πρώην προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα "Χ", ο κ. Μπακογιάννης.

Είπε ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπό τη σκιά του πολέμου και με τις σκοτεινές δυνάμεις των άκρων, του μίσους και της διχόνοιας να αποκτούν φωνή, το παράδειγμά του αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης».

Ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε ότι ο κ. Γιούνκερ «είναι ο μόνος εν ζωή Ευρωπαίος που μπορεί να θεωρηθεί ταυτόσημος με την Ευρώπη και που σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, παρέμεινε αφοσιωμένος στα ιδανικά και τις αξίες της» και προσέθεσε:

«Άνθρωπος της λογικής και του διαλόγου, των φιλόδοξων επιδιώξεων, αλλά και ρεαλιστής. Ικανός να επιτυγχάνει τη συναίνεση χωρίς εκπτώσεις στις πεποιθήσεις του, με θάρρος και ειλικρίνεια.

Αντιμετώπισε με σθένος τις κρίσεις οι οποίες συνέπεσαν με τη θητεία του σε Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένοντας σταθερά πιστός στο όραμά του για μια και ενιαία Ευρώπη. Με την απόκρισή του στην οικονομική κρίση, και την Ελλάδα στο επίκεντρό της, λάμβανε πάντοτε υπόψιν τη μεγάλη εικόνα μέσα από μια μακροπρόθεσμη οπτική».
ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER