Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 20:00

Μητσοτάκης: Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν κι από χαμηλά (βίντεο)

Μητσοτάκης: Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν κι από χαμηλά (βίντεο)

Την ακρίβεια εντόπισε ως την κυριότερη αιτία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός. Ανοιχτό για σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην αναμονή προσωρινά ο ανασχηματισμός.

Στα αίτια του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, που δεν ήταν το επιθυμητό για τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε το μήνυμα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Alpha όρισε την ακρίβεια ως βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημειακές παρεμβάσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει.

“Δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα και τα ευχάριστα. Η φορολογική συμμόρφωση υπήρχε στο πρόγραμμα μας. Καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα αδικίας. Θα επαναλάβω ότι το τεκμήριο είναι μαχητό όποιος θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να προσφύγει”, είπε.

“Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις να τις κάνουμε. Αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει”, πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι στο θέμα αυτό “ίσως χρησιμοποιήσαμε λάθος γλώσσα” και επανέλαβε ότι θα γίνουν: “Μόνο επιμέρους διορθώσεις αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες. Αλλαγή στον πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει”.

Δήλωσε επίσης ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ. “Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ ενώ δεν το αντέχει η οικονομία κάνουν λάθος, Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα”, υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί φυσικά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η τεκνοθεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, εν αναμονή ανασχηματισμού, να ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν σχεδιάζει δεξιά στροφή. “Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί”, τόνισε.

Ο ανασχηματισμός αργεί, αλλά χτυπάνε καμπάνες για υπουργούς

Διαμήνυσε επίσης με νόημα στα μέλη της κυβέρνησης ότι: “Το 41% δεν υπάρχει σήμερα. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά”. Ενώ υπενθύμισε πως έχει δηλώσει ότι αξιολογεί αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά.

Στο ερώτημα εάν το υπουργικό της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης ή με νέα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κοφτά: “Με τη σημερινή. Έχουμε υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή”. Πάντως πρόσθεσε: “Μου κάνετε την ερώτηση που πρέπει να κάνετε και σας δίνω την απάντηση που πρέπει να σας δώσω”.

Δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα εάν θα γίνουν δραστικές αλλαγές προσώπων, επισημαίνοντας απλώς ότι υπάρχουν δύο επιλογές σε έναν ανασχηματισμό “κάποιος ή να αλλάξει θέση ή να πάει σπίτι του”.

Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι ένα στέλεχος που φεύγει από την κυβέρνηση μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντα του ως μέλος της ΚΟ και υπενθυμίζοντας ότι ουκ ολίγοι συνάδελφοι έχουν επανέλθει μετά στο κυβερνητικό σχήμα. “Άρα δεν είναι πολιτική τιμωρία, ούτε μπορούν όλοι οι βουλευτές να είναι υπουργοί”, διαμήνυσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι σε έναν ανασχηματισμό: “Ζυγίζει κάποιος εάν μία αλλαγή προσώπου έχει μεγαλύτερο όφελος ή κόστος Αυτό είναι το ζύγι. Για μένα το ζύγι είναι επιχειρησιακό. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι.”

Τόνισε ότι: “Οι όποιες φιλοδοξίες για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι εκ των πραγμάτων θα διαψευσθούν” και πρόσθεσε: “Ακούγεται κλισέ αλλά όταν λες στους πολίτες μας στείλατε ένα μήνυμα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, ε πρέπει να το αποδείξεις και στην πράξη. Αυτοί είναι οι ρυθμοί και αυτοί θα συνεχιστούν.”

Εκλογές το 2027, συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε αφενός διέψευσε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αφετέρου διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική των μεταρρυθμίσεων, απλώς με μεγαλύτερη ταχύτητα.

“Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027″, τόνισε.

“Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. “Διαχείριση δεν σημαίνει εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα “, σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών της κυβέρνησης.”

Στο στόχαστρο το ΑΣΕΠ

Ο πρωθυπουργός όρισε επίσης τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Σε εθνικό επίπεδο αναφέρθηκε σε: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα – MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εστίασε σε: διαπραγμάτευση για τις τέσσερις θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει αποφασίσει εάν χρειάζονται παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ενώ έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο το ΑΣΕΠ.

“Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί” δήλωσε και προανήγγειλε ότι: “Είναι προτεραιότητα αυτό για μένα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της υγείας συγκεκριμένα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ σημείωσε ότι οι προληπτικές εξετάσεις προχωρούν με ταχύτητα.

Πηγή: news247.gr