Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 15:45

Θεοδωρικάκος: Ένα παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για πιο αποτελεσματικούς έλεγχους

Θεοδωρικάκος: Ένα παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για πιο αποτελεσματικούς έλεγχους

Στον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των τιμών και μηδενισμού του πληθωρισμού τροφίμων, από την πλευρά των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας Εμπορίου, αναφέρθηκε μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά» ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και προσέθεσε ότι βασική αποστολή του υπουργείου είναι η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μέσα από τη σχεδιασμένη επαναβιομηχάνιση, την έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη προσέλκυση επενδύσεων για παραγωγή πλούτου και δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι, στόχος της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να είναι, τουλάχιστον, 1.500 ευρώ.

Ο οδικός χάρτης

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση των τιμών και για τον μηδενισμό του πληθωρισμού τροφίμων ο υπουργός περιέγραψε τις δράσεις ως εξής:

- Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει δύναμη, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πλατφόρμα e-katanalotis όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να συγκρίνει τιμές σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα.

- Στηρίζουμε τις ανεξάρτητες αρχές και τον ελεγκτικό μηχανισμό και κάνουμε στοχευμένους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης που έχουν επεκταθεί έως το τέλος του έτους, συνέχισε.

- Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το καταναλωτικό κίνημα και με την υγιή επιχειρηματικότητα, τόνισε ο υπουργός ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ανώτερων προστίμων για σοβαρές παραβιάσεις του νόμου. «Από τον κύκλο επαφών που έχω κάνει θέλω να εκφράσω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πηγαίνουμε σε θετικές εξελίξεις και αποκλιμάκωση των τιμών» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ απάντησε ότι από τη μείωσή του θα χάσει το κράτος ένα τεράστιο έσοδο χωρίς να ωφεληθεί ο καταναλωτής. «Θεωρώ ότι ένα παρατηρητήριο 100 βασικών προϊόντων με τιμές προμήθειας και πώλησης είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι», προσέθεσε.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές με έναν νόμο και ένα άρθρο, όπως έλεγαν κάποτε κάποιοι και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η βάση της εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ