Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 12:40

Μητσοτάκης: Μειώσεις στα διόδια της Αττικής - Τελειώνει η «δύσκολη φάση» της ακρίβειας (βίντεο)

Μητσοτάκης: Μειώσεις στα διόδια της Αττικής - Τελειώνει η «δύσκολη φάση» της ακρίβειας (βίντεο)

Ευρύτατη η αντικυβερνητική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, τις τιμές ενέργειας, το ύψος των εισοδημάτων, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πληρωμή λογαριασμών και στην αγορά τροφίμων, όπως κατέγραψε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μόλις χθες.

Παρά την κοινωνική πίεση όμως ο πρωθυπουργός αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι» προσπαθούν να ξαναχτίσουν «κλίμα γύρω από τις τιμές στην αγορά σε μία στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» υποστήριξε μιλώντας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξόφλησε ότι χάρη στα «πολλά αναχώματα», που έχει υψώσει η κυβέρνησή του, «αυτή η δύσκολη φάση την οποία έχουμε περάσει, πηγαίνει προς το τέλος της» και εκτίμησε ότι «τα έξοδα των νοικοκυριών δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα φέτος.

»Για να μην παρεξηγηθώ. Το έχουμε πει πολλές φορές. Κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα. Θα το ξαναπώ. Οι ανατιμήσεις μάλιστα στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και μάλιστα αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά είδη εμφανίστηκε ικανοποιήμενος, επειδή «αρκετές αλυσίδες προσφέρουν από τώρα τιμές οι οποίες είναι αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι. Πιστεύω λοιπόν ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε για πολλοστή φορά να εξωραΐσει την πραγματικότητα λέγοντας ότι «η Ελλάδα, παρά τα εμπόδια, ανεβάζει ταχύτητα και ότι η κυβέρνησή μας με πολλά καθημερινά βήματα υλοποιεί το σχέδιό της». Υποσχέθηκε δε ότι θα δούμε «μεγάλα άλματα, σε μεγάλες αλλαγές προς όφελος των πολιτών. Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα».

«Να θυμίσω ότι είναι στα 830 η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς» ισχυρίστηκε.

Παράλληλα, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ και προς ώρας ανακοίνωσε πως θα υπογραφεί «νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά για αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης».

Τέλος, σχολίασε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση». «Σίγουρα μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες» είπε.

Πηγή: www.efsyn.gr