Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 09:40

Σε αναμονή για το playstore της google η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για το Βαρόσι

Γράφτηκε από την
Σε αναμονή για το playstore της google η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για το Βαρόσι

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο χρήστης κάνει τη βόλτα του στα δρομάκια της παραδοσιακής συνοικίας που κατοικείται εδώ και 2.500 χρόνια, από τότε που οι αρχαίοι Μακεδόνες αποφάσισαν να φτιάξουν την ακρόπολη της Έδεσσας στον ψηλό της βράχο, τη φυσική της οχύρωση.

Πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά κτίρια της μακεδονικής αρχιτεκτονικής από ξύλο και πέτρα, και πολύχρωμοι τοίχοι βαμμένοι με κίτρινο, γαλάζιο, πορτοκαλί και βυσσινί χρώμα, δίπλα από τα τρεχούμενα νερά στην πόλη την Έδεσσας, όλα όπως ήταν πριν από 80 χρόνια, εμφανίζονται στην οθόνη ενός έξυπνου κινητού ή τάμπλετ, μέσω της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Έδεσσας για την ανάδειξη της συνοικίας του Βαροσίου.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο χρήστης κάνει τη βόλτα του στα δρομάκια της παραδοσιακής συνοικίας που κατοικείται εδώ και 2.500 χρόνια, από τότε που οι αρχαίοι Μακεδόνες αποφάσισαν να φτιάξουν την ακρόπολη της Έδεσσας στον ψηλό της βράχο, τη φυσική της οχύρωση. Ήταν όμως η περίοδος μετά το 1800 η εποχή που η περιοχή άκμασε ιδιαίτερα, γεγονός ενδεικτικό της οικονομικής ευρωστίας των κατοίκων λόγω των ροών στην πόλη. Ο πλούτος μετουσιώθηκε στην αρχιτεκτονική των κτισμάτων που έχει να επιδείξει την χαρακτηριστική προεξοχή του ορόφου που στηρίζεται σε ξύλινες δοκούς, το χαγιάτι, ημιυπαίθριο χώρο προέκτασης της κύριας κατοικίας, τα ξύλινα κλιμακοστάσια, τα τζάκια σχεδόν σε κάθε χώρο, τα ξυλόγλυπτα, τις φλοκάτες και τα χειροποίητα στρωσίδια.

Και μπορεί το μισό Βαρόσι να καταστράφηκε από τους Ναζί το 1944, ωστόσο το υπόλοιπο μισό που έχει απομείνει έχει ιδιαίτερη αξία για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και την τουριστική ανάπτυξή της.

«Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας κατεβαίνει στο κινητό ή σε ένα τάμπλετ και όταν η συσκευή είναι στραμμένη στο Βαρόσι μπορούμε να βλέπουμε με τα μάτια μας στο περιβάλλον την υπάρχουσα κατάσταση και στην οθόνη την κατάσταση όπως ήταν πριν από 80 χρόνια» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Έδεσσας, Γιώργος Μπλάγας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι παρότι κάποια κτίρια έχουν υποστεί φθορές, έχουν μισογκρεμιστεί ή καταστραφεί ολοσχερώς, βρέθηκαν από τον Δήμο τα σχέδιά τους, παλιές φωτογραφίες, μελέτες και αρχιτεκτονικά σχέδια και έτσι, περίπου 90 κτίρια συνολικά, έχουν ψηφιοποιηθεί σε τρισδιάστατα μοντέλα, τοποθετήθηκαν σε ψηφιακό τοπογραφικό υπόβαθρο και αποτέλεσαν το περιεχόμενο μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση γυαλιών VR (virtual reality) αλλά και το περιεχόμενο της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για κινητά και τάμπλετ.

 

Η μεγαλύτερη εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα

Η τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Μπλάγα, «είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που έχει γίνει στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως καθώς περιλαμβάνονται σε αυτήν 90 κτίρια, τη στιγμή που οι περισσότερες τέτοιες εφαρμογές αφορούν ένα κτίριο ή μια ομάδα κτιρίων». «Περιμένουμε από την Google να εγκρίνει τη δυνατότητα να ανεβάσουμε στο playstore της την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και αναμένουμε την έγκριση» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνει, παράλληλα ότι από την αρχή ο στόχος του Δήμου ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον της νεολαίας, των νέων ανθρώπων που προτιμούν μέσω της χρήσης της τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τον πολιτισμό των παππούδων και της πόλης τους.

 

Σε ένα μήνα θα ανοίξει ο επισκέψιμος χώρος για το κοινό στο σπίτι του Βαροσίου

Στο μεταξύ, σε έναν περίπου μήνα αναμένεται να ανοίξει για το κοινό ο επισκέψιμος χώρος στο σπίτι του Βαροσίου, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται από υπάλληλο του Δήμου για τις διαθέσιμες εφαρμογές αλλά και την ιστορία της περιοχής. Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Έδεσσας επισημαίνει ότι το κτίριο είναι δημοτικό ακίνητο και έχει ανακατασκευαστεί για να δέχεται το κοινό και να παρέχει πληροφόρηση.

Για πρωτοπορία, κάνει λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου τονίζοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, υπάρχει πλέον η δυνατότητα ο επισκέπτης να μεταφερθεί στο χρόνο και τον τόπο διαδικτυακά και ηλεκτρονικά. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για μια πόλη που θέλει να δείξει ότι πάει μπροστά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

AΠΕ


NEWSLETTER