Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 12:15

Passwords που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποτέ σε social media και email

Γράφτηκε από την
Passwords που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ποτέ σε social media και email

Για τους κινδύνους που παραμονεύουν λόγω ενός εύκολου κωδικού πρόσβασης στο προσωπικό μας email ή στο προφίλ μας στο Facebook έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Πλέον, οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται να επικυρωθούν και από τα αποτελέσματα έκθεσης η οποία προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει ποια passwords είναι τα περισσότερο χακαρισμένα στο ίντερνετ.

Η μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία πληρωμών με κάρτες Dojo διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι τείνουν να ανακυκλώνουν παρόμοιους κωδικούς πρόσβασης. Η μελέτη εξέτασε 100.000 παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια τους ομαδοποίησε σε περισσότερες από 30 κατηγορίες, από ζώα μέχρι ζώδια.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ

Η έρευνα απέδωσε μερικά ενδιαφέροντα κοινά σημεία: Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν παραλλαγές του ίδιου κωδικού πρόσβασης, με ελαφρώς διαφορετικό αριθμό ή χαρακτήρα. Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να έλκονται προς ορισμένες κατηγορίες κωδικών πρόσβασης. Στην κορυφή της λίστας είναι τα ονόματα κατοικίδιων και οι όροι αγάπης όπως «μωρό», «αγάπη» και «άγγελος». Η μελέτη συμβουλεύει επίσης τους χρήστες να μείνουν μακριά από κωδικούς πρόσβασης που περιλαμβάνουν πράγματα όπως σπορ, μάρκες αυτοκινήτων, τρόφιμα, χρώματα, πόλεις και χώρες, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με το NCSC, άλλοι δημοφιλείς κωδικοί πρόσβασης που πρέπει να μείνετε μακριά είναι αυτοί που διαθέτουν μια ακολουθία αριθμών όπως «123456», «123456789» και «1111111».

Αν και το να μείνετε μακριά από τις πιο χακαρισμένες λέξεις-κλειδιά είναι μια αρχή, μπορείτε να λάβετε μέτρα ασφαλείας κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, επιλέγοντας κωδικούς πρόσβασης που δημιουργούνται από εργαλεία όπως το 1Password. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 3D Secure έλεγχο ταυτότητας για online συναλλαγές με πιστωτική και χρεωστική κάρτα.


NEWSLETTER