Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 19:46

Το Tik Tok «κλείδωσε» το Blackout Challenge

Γράφτηκε από την

 

Tα βίντεο με hashtag #ΒlackoutChallenge «κλείδωσε» τo Tik Tok, μετά την παγκόσμια ανησυχία για το επικίνδυνο παιχνίδι Blackout Challenge.

Για το Blackout Challenge, ένα παιχνίδι πρόκλησης στο Τik Τok το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο εφιστά την προσοχή των γονιών το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι χρήστες με διάφορους τρόπους κι ενώ μαγνητοσκοπούν τη διαδικασία, προκαλούν στον εαυτό τους διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στερεί από τον εγκέφαλο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρού χτυπήματος στο κεφάλι κατά την πτώση του χρήστη στο έδαφος.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΘΥΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο θύμα της συγκεκριμένης πρόκλησης στην Ελλάδα όμως στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί περιστατικά παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους. Το ευάλωτο της ηλικίας, η περιέργεια, η ομότιμη πίεση, η τάση μιμητισμού, καθώς και η αίσθηση του ανήκειν, λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής περιόδου των παιδιών, των εφήβων και των νέων, διαδραματίζουν καθοριστικό και ενισχυτικό παράγοντα στην έκθεση σε τέτοιους κινδύνους. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου καθίσταται επιτακτικό και αναγκαίο να μας απασχολεί, όχι μόνο ως ιδιότυπο και μεμονωμένο «φαινόμενο», αλλά ως μέρος ενός συνόλου επιβλαβών συμπεριφορών και σύστοιχων κινδύνων, οι οποίες απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

Γι’ αυτό και συμβουλεύει τους γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από επικίνδυνες προκλήσεις στο διαδίκτυο να έχουν τη διακριτική επίβλεψη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών και να κάνουν τακτικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης. Οι δύο, δηλαδή, βασικοί πυλώνες που μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και να αποτρέψουν την εμπλοκή τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.  

Αν τώρα ένα παιδί ή έφηβος αντιληφθεί ότι κάποιος συνομίληκός του συμμετέχει ή σχεδιάζει να συμμετάσχει σε επικίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνιστά να ενημερώσει άμεσα κάποιον ενήλικα ή να καλέσει τη Γραμμή Βοήθειας Help-Line.gr στο 210 6007686 ή την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr ή τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188).