Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 12:47

Τραμπ: "Ο κόσμος έχει γίνει ένα απόλυτο χάος"

Γράφτηκε από την
Τραμπ: "Ο κόσμος έχει γίνει ένα απόλυτο χάος"

Πρέπει να αντιδράσουμε καθώς ο κόσμος έχει γίνει "ένα απόλυτο χάος", δήλωσε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενος την αναγγελία του παγώματος της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών κάποιων μουσουλμανικών χωρών.

"Δεν είναι μια απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, αφορά τις χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία", διευκρίνισε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο ABC.

"Δεν θέλω τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα", πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να αναφέρει τις χώρες τους πολίτες των οποίων θα αφορούν τα νέα μέτρα.

Η Ευρώπη έκανε "ένα τεράστιο σφάλμα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες", επανέλαβε επίσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματός του που φέρει τον τίτλο: "Για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές από τους ξένους", αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει για έναν μήνα την άφιξη στο αμερικανικό έδαφος των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).

Δεν φοβάται ότι οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στον μουσουλμανικό κόσμο; ερωτήθηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Θυμό; Υπάρχει ήδη πάρα πολύς θυμός. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος;", είπε.

"Ο κόσμος είναι ένα χάος (...) Ο κόσμος είναι θυμωμένος", πρόσθεσε. "Δεν θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ. Δεν θα έπρεπε να έχουμε αποσυρθεί με τον τρόπο που το κάναμε. Ο κόσμος είναι ένα απόλυτο χάος", επανέλαβε.

Σύμφωνα και πάλι με το κείμενο του προεδρικού αυτού διατάγματος που δημοσίευσε η Washington Post, η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει επίσης να μην γίνεται δεκτός ούτε ένας πρόσφυγας από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο για τέσσερις μήνες και να σταματήσει οριστικά η υποδοχή Σύρων προσφύγων.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει έτσι να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ κατά το τρέχον οικονομικό έτος (από την 1η Οκτωβρίου του 2016 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017).

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομάμα προέβλεπε έναν αριθμό άνω των 100.000 προσφύγων φέτος, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει στόχο κυρίως έναν αριθμό 50.000 προσφύγων, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό διατάγματος.

Ο Τραμπ μπορεί να το υπογράψει ακόμη και σήμερα.

Τον Φίλιπ Μπίλντεν επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Ναυτικού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Φίλιπ Μπίλντεν για τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Ο Μπίλντεν είναι πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο ίδιος έχει επίσης ευρεία εμπειρία σε ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα και κυρίως με την Ασία.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στα 350 πλοία από τα 290 που είναι σήμερα, προκειμένου σύμφωνα με τους συμβούλους του ν' αντιμετωπίσει την ανάδειξη της Κίνας ως κύριας δύναμης στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεων με την Κίνα, πέρα από τον εμπορικό τομέα και σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει στα διεθνή ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας..

Η υποψηφιότητα του Μπίλντεν για τη θέση αναδείχτηκε πρόσφατα, ενώ αρχικά ακούγονταν το όνομα του Ράντι Φορμπς που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύει στην αρμόδια υποεπιτροπή του σώματος για τις ναυτικές δυνάμεις. Παράλληλα ο Φορμπς είναι γνωστός για τη σκληρή κριτική του έναντι της Κίνας.

Ο διορισμός του Μπίλντεν πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί το διορισμό ενός άλλου επιχειρηματία του Βίνσεντ Βίολα στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου του αμερικανικού στρατού. Ο Βίολα είναι βετεράνος του αμερικανικού στρατού, αλλά και ιδρυτής εμπορικής εταιρίας. Ωστόσο οι δύο υποψήφιοι για την ανάληψη των παραπάνω θέσεων δε διαθέτουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Μπίλντεν ως “εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία, πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και έμπειρο στέλεχος για την κυβερνοασφάλεια στο Κολέγιο Ναυτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (Naval War College).” Η ίδια ανακοίνωση τόνισε ότι ο διορισμός του “θα φέρει στο υπουργείο Ναυτικού στρατηγική ηγεσία, επενδυτική πειθαρχία, αλλά και εμπειρία για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.” Διοικητικά, το υπουργείο Ναυτικού, όπως και τα υπουργεία Στρατού και Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχουν ενταχθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Άμυνας.

“Η διατήρηση της αμυντικής ικανότητας των ναυτικών δυνάμεών μας είναι ουσιαστικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια. Εάν ο διορισμός μου επικυρωθεί θα διασφαλίσω για τους ναύτες και τους πεζοναύτες μας τα απαραίτητα κονδύλια για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για την τήρηση των δεσμεύσεών μας έναντι των συμμάχων μας,” ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπίλντεν.

Ως εξαιρετική επιλογή, χαρακτήρισε την επιλογή του Μπίλντεν ο πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, συνταξιούχος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης. “Έχει βαθιά γνώση για την Κίνα. Ωστόσο δε θα έλεγα ότι βρίσκεται κοντά στην Κίνα. Αρκετές φορές μου έχει πει ότι πρέπει να τηρήσουμε μία σκληρή γραμμή στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε στο Reuters o Σταυρίδης.

Ο Τζέιμς Καραφάνο από τη δεξαμενή σκέψης (Heritage Foundation) δήλωσε ότι ο Μπίλντεν έχει ουσιαστική γνώση των κυβερνοαπειλών, ενώ “κατανοεί την απειλή από τις αναδυόμενες ναυτικές δυνάμεις όπως η Κίνα.”

"Οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν σε αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδιά, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους"

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους.

“Δε θα πρέπει ν' ανησυχούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

“Έχω μία μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει τις ζώνες ασφάλειας στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “θα δημιουργηθούν σίγουρα ζώνες ασφάλειας στη Συρία” προκειμένου να προστατευτούν όσοι διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις.

“Σίγουρα θα οργανώσω ζώνες ασφάλειας για τους ανθρώπους στη Συρία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο ABC News.

“Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε ένα φοβερό λάθος, με το να επιτρέψει στα εκατομμύρια αυτά των ανθρώπων να πάνε στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι «απολύτως πιστεύει» ότι ο εικονικός πνιγμός «αποφέρει αποτελέσματα» ως μέθοδος ανάκρισης

«Απολύτως πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον εικονικό πνιγμό ως μορφή βασανισμού με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει τις συμβουλές των στελεχών της κυβέρνησης του για την χρησιμοποίηση του.

Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αύριο, ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, μεταξύ άλλων, για την χρήση της παράνομης αυτής μορφής βασανισμού.

«Αν δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν την πρακτική αυτή, δεν θα διαφωνήσω. Αν επιθυμούν να την εφαρμόσουν, τότε θα εργαστώ προς αυτόν το σκοπό. Θέλω να κάνω τα πάντα εντός των ορίων εκείνων που μας επιτρέπονται να κάνουμε, αν κρίνονται νόμιμα… Αν πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα; Απολύτως και το πιστεύω», δήλωσε για την πρακτική του εικονικού πνιγμού.

Ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το 2009 απαγορεύοντας τον εικονικό πνιγμό και άλλες ενισχυμένες τεχνικές ανακρίσεων που χαρακτηρίζονται μέθοδοι βασανιστηρίων από πολλούς βουλευτές και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

Μέχρι την άνοιξη θα έχει καταργηθεί το Obamacare, σύμφωνα με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο γνωστοποίησαν τα σχέδια τους για την κατάργηση μέχρι την άνοιξη, του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Ακολουθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και η αλλαγή του κώδικα φορολογίας στο τέλος του καλοκαιριού.

Οι εξελίξεις αυτές, δρομολογούνται στο πλαίσιο των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κογκρέσο από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να οργανωθεί μία ενοποιημένη στρατηγική προώθησης και ψήφισης νομοθετημάτων.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι, μέλη του Κογκρέσου, που βρίσκονται για τη σημερινή ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φιλαδέλφεια, δε φαίνεται να συμμερίζονται τη θέση του για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη διάπραξη εκλογικής νοθείας στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Χθες το βράδυ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε δρόμο κοντά στο ξενοδοχείο όπου ο Τραμπ θα μιλήσει σήμερα, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην προεδρική του ατζέντα. “Η Φιλαδέλφεια μισεί τον Τραμπ. Όχι μίσος, όχι φόβος. Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ,” φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τον Τραμπ θα συνοδεύσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ η αστυνομία από την πλευρά της αναμένει σήμερα τη συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για το ενδεχόμενο διάπραξης εκλογικής νοθείας παρά το γεγονός ότι πολιτειακοί αξιωματούχοι, εκλογολόγοι, αλλά και πολιτικοί, συμφωνούν ότι η διάπραξη εκλογικής νοθείας είναι σπάνια στις ΗΠΑ.

Σε μία συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν παρουσίασε ένα πρόγραμμα νομοθετικών ενεργειών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών, η ακύρωση του Obamacare τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενώ μετά θ' ακολουθήσουν ρυθμίσεις για τις πιστώσεις σχετικά με την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Η αλλαγή του φορολογικού κώδικα προγραμματίζεται για τον Αύγουστο, σύμφωνα με πηγή των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νταϊάν Μπλακ δήλωσε ότι οι αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή θα ψηφίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το σχέδιο νόμου που θα ακυρώσει το Obamacare. “Μετά εκτιμούμε ότι προς το τέλος Φεβρουαρίου ή τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το τελικό νομοσχέδιο,” προκειμένου να καταργηθεί το Obamacare, δήλωσε ή ίδια στους δημοσιογράφους.

Ο Κρις Κόλινς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη, που (αρχικά) υποστήριζε τον Τραμπ, δήλωσε στο MSNBC ότι η σχετική νομοθεσία θα έχει κατατεθεί “μέσα στους επόμενους δύο μήνες,” προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Για το ζήτημα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων ο Ράιαν δήλωσε μιλώντας στο MSNBC: “Ο στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, που είναι αρκετά γρήγορα για το Κογκρέσο.”

Παρά το γεγονός ότι επικρατεί ενθουσιασμός μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του Obamacare, αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για τον Τραμπ όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο είναι να βρουν έδαφος συγκρότησης πολιτικών συμμαχιών για την ψήφιση ειδικών διατάξεων.

"Το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος" ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο κατήγγειλε την απόφαση που έλαβε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τους Μεξικανούς μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

«Λυπάμαι και καταδικάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους, το οποίο εδώ και χρόνια αντί να μας ενώνει, μας διχάζει», δήλωσε ο Πένια Νιέτο σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Μεξικό δεν πιστεύει στα τείχη. Το έχω πει πολλές φορές: το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος», πρόσθεσε, μετά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα αναγκάσει τη γειτονική του χώρα να επωμιστεί το κόστος της κατασκευής.

Υπό την πίεση της μεξικανικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πένια Νιέτο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή μιας υψηλόβαθμης αποστολής που έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προτού αποφασίσει «για τα επόμενα βήματα».

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ότι «προς το παρόν η συνάντηση ισχύει», όμως πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο αν θα αποφασίσει να τηρήσει τη συνάντηση.

Ο Τραμπ υπέγραψε χθες ένα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδίσει τους παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα, μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή από τον Λευκό Οίκο, ο Πένια Νιέτο δήλωσε ότι ζήτησε από τα 50 μεξικανικά προξενεία στις ΗΠΑ να μετατραπούν «σε πραγματικούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των Μεξικανών μεταναστών».

«Οι κοινότητές μας δεν είναι μόνες. Η μεξικανική κυβέρνηση θα τους προσφέρει τη νομική υποστήριξη η οποία θα τους διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία», εξήγησε.

Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη την ώρα που βρίσκονται στις ΗΠΑ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομίας προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER